Eemnes is de best bereikbare gemeente van Nederland. Gemiddeld kun je vanuit Eemnes met de auto in 78 minuten elke andere plaats in Nederland bereiken.

Wanneer de reiziger afhankelijk is van het openbaar vervoer is vanuit Eemnes de gemiddelde reistijd naar de rest van Nederland bijna twee uur.

Enkel Utrecht is met openbaar vervoer beter bereikbaar.

Dit blijkt uit onderzoek van het VPRO-programma Nederland van Boven in samenwerking met Object Vision en Goudappel Coffeng.

Bereikbaarheid

Om de bereikbaarheid van Nederland in kaart te brengen, is onderzocht wat de reistijd is van elk viercijferig postcodegebied tot een ander voor zowel auto als openbaar vervoer.

Door van deze reistijden het gemiddelde te nemen, kan een ranglijst worden opgesteld van best en slechtst bereikbare plaatsen in Nederland. (reistijdenkaart per postcodegebied)

De ruwe data is afkomstig van Object Vision en Goudappel Coffeng. De geografische data komt van Geodan - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Het slechtst bereikbaar zijn de Waddeneilanden. Openbaar vervoer is daar geen optie en met de auto van Terschelling is de gemiddelde reistijd naar de rest van Nederland ongeveer vierenhalf uur.

Op het vasteland liggen Sluis in het zuidwesten van Zeeland en Gulpen-Wittem en Vaals in het zuiden van Limburg het meest afgelegen. De gemiddelde reistijd vanuit deze plekken met de auto is vanuit deze plekken al gauw drie uur en met het opbaar vervoer zelfs meer dan vier uur.

Provincies

Op provinciaal niveau blijkt uit het onderzoek dat Zeeland het slechtste bereikbaar is. Limburg en Groningen volgen op ongeveer gelijke afstand.

In dit overzicht konden de Waddeneilanden niet worden meegerekend omdat openbaar vervoer daar geen optie is. De gegevens zijn afkomstig van Object Vision en Goudappel Coffeng. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

De best bereikbare provincie is Utrecht dankzij de centrale ligging in het Nederland.