AMSTERDAM - Occupy Amsterdam moet voor maandag de overlast op het Beursplein grondig aanpakken. De betogers moeten voor zichtbare verbeteringen zorgen.

Dit heeft burgemeester Eberhard van der Laan zaterdag afgesproken met de betogers. Hij bezocht het tentenkamp en sprak tijdens een ruim 2 uur durende bijeenkomst ongeveer 50 demonstranten toe.

Van der Laan heeft volgens zijn woordvoerster goede afspraken kunnen maken over het verkleinen van het tentenkamp en het verminderen van de stank.

Ook wil hij dat de demonstranten beter toezien op het alcohol- en drugsverbod in het kamp en verbiedt hij de betogers kampvuren te maken.

Overlast

De burgemeester vertelde de demonstranten dat ze 7 weken lang ontspannen en ''op Amsterdamse wijze'' hebben mogen demonstreren, maar dat het nu afgelopen moet zijn met de overlast voor aangrenzende ondernemers van het Beurs van Berlage Café, de Bijenkorf, het Damrak, de fietsenstalling en de handelaren in het beursgebouw.

Van der Laan riep de demonstranten op nog dit weekeinde campers, auto's en caravans van het Beursplein te verwijderen. Ook verbiedt hij versterkte muziek na tien uur 's avonds.

De verhuizing van het tentenkamp naar de Zuidas is wel ter sprake gekomen, maar daar zijn geen afspraken over gemaakt. Het voornaamste doel van zijn bezoek was om de overlast voor de omgeving terug te brengen.

Sceptisch

''De bugemeester wil snel resultaat zien'', zei een woordvoerder van de demonstranten na afloop. Hij is sceptisch over de opgelegde deadline. ''Wij gaan maar gewoon aan de slag.''

Volgens de Occcupy'er waren de meeste punten die Van der Laan dwarszitten bekend en kreeg de burgemeester zaterdag de kans het tegenover iedereen te zeggen. Het verkleinen van het kamp en het stoppen met de overnachtingen is ook al een wens van de lokale protestbeweging zelf, om de orde beter te kunnen bewaken en gespuis buiten de deur te houden.

De actievoerders bezetten het Beursplein sinds zaterdag 15 oktober. Veel tenten in het midden van het Beursplein zijn inmiddels afgebroken.

Lees alle berichten over de Occupy-beweging

Van der Laan bij Occupy Amsterdam