HEERLEN - De gemeente Heerlen heeft de flat boven winkelcentrum 't Loon in Heerlen met spoed laten ontruimen. Dit vanwege het instortingsgevaar onder een deel van het winkelcentrum.

Dat maakte de gemeente zaterdagochtend bekend.

Hulpdiensten hebben alle bewoners in de nacht van vrijdag op zaterdag uit de 18 appartementen gehaald en in een hotel ondergebracht. Dit in verband met de snelle verslechtering van de situatie in het met instorting bedreigde deel van het winkelcentrum, aldus de gemeente.

De bewoners hebben zaterdag van burgemeester Paul Depla van Heerlen te horen gekregen dat ze niet terug mogen naar huis. Voorlopig moeten zij in hun hotel overnachten. Terugkeer is te gevaarlijk, aldus de woordvoerder van Depla.

Noodverordening

Depla heeft de noodverordening die gold voor de winkels van 't Loon zaterdag uitgebreid naar de flat. De flat boven winkelcentrum 't Loon telt 40 appartementen, waarvan er 18 bewoond zijn.

De gemeente laat zaterdag onderzoeken of instorting van een deel van het gebouwencomplex ook de andere delen mee kan sleuren. Daarover ontstonden vrijdagavond twijfels die tot evacuatie leidden.

Compartimenten

Constructeurs onderzoeken de zogenoemde dilatatievoegen tussen de vier compartimenten van het winkelcentrum. Die voegen moeten ervoor zorgen dat de compartimenten los van elkaar staan. Een probleem in een compartiment zou dan geen gevolgen hebben voor het andere.

Onduidelijk is of er de afgelopen jaren bouwsels zoals winkeltjes zijn neergezet die dwars over die voegen gaan. In dat geval werken de voegen niet meer. Het op instorten staande compartiment zou in dat geval de andere drie delen mee naar beneden kunnen trekken.

Als de voegen wel hun werk doen, mogen bewoners en winkeliers zaterdagmiddag even hun appartement of winkel in om daar spullen te halen. Later zaterdagmiddag komt hierover duidelijkheid.

Bejaarden

Onder de 24 mensen die hun huis uitmoesten zijn enkele hoogbejaarden. Dat meldde een woordvoerster van het Rode Kruis. De organisatie is betrokken bij de hulpverlening.

Volgens de zegsvrouw bevinden zich een persoon van over de 80 en een van boven de 90 jaar in het gezelschap. ''De mensen werden om kwart voor drie gewekt en moesten binnen een kwartier hun huis uit. Ze hebben niet meer bij zich dan dat ze aanhebben.''

Het ging zo snel dat bewoner Theo Ploeg zelfs de kans niet kreeg 15 favoriete lp's mee te nemen die klaar stonden voor het geval hij weg moest, zei hij zaterdagochtend.

Depla vertelde hem dat de te verwachten instorting toch effect zou hebben op de flat waarin hij woonde. ''Ze gaven iedereen een hand en uitleg'', zei Ploeg. ''Ik kreeg de indruk dat het vrij snel kan gebeuren met die instorting''.

Burgemeester Depla en wethouder Riet de Wit waren in de hal van de flat om bewoners tekst en uitleg te geven.

Homerusflat Heerlen ontruimd