HEERLEN - De gemeente Heerlen heeft een sloopbevel gegeven voor het deel van het winkelcentrum 't Loon dat op instorten staat.

Dat heeft een woordvoerder van burgemeester Paul Depla vrijdagavond laten weten.

Aanleiding voor het besluit van Depla is dat de situatie verder verslechtert. ''De druk op de pilaren in de parkeergarage neemt toe''. Burgemeester Paul Depla maakte het besluit bekend na afloop van spoedberaad met de veiligheidsdiensten.

Mail

Alle betrokkenen zijn vrijdagavond per mail geïnformeerd. De gemeente wil met gecontroleerde sloop voorkomen dat er asbest vrijkomt dat zich overal in de omgeving verspreidt. Bij een spontane instorting zou dat kunnen gebeuren.

De gemeente heeft het sloopbevel vrijdagavond aan de vereniging van eigenaren van het centrum gemeld. Die moeten vóór maandagmiddag 12 uur met een reactie komen. In het deel dat gesloopt moet worden, bevinden zich tien winkels.

Definitief sloopbesluit

De gemeente neemt maandagmiddag een definitief sloopbesluit nadat de Vereniging van Eigenaren heeft gereageerd. Hoe de sloop verloopt, kon Depla nog niet zeggen. Wel zei de burgemeester dat de sloop snel moet gebeuren om de instorting te voorkomen.

Heerlen opent zaterdag van 9.00 tot 14.00 het gemeentehuis voor mensen die informatie willen over 't Loon en de voorgenomen sloop. Voor informatie is ook het gemeentelijke informatienummer beschikbaar.

Eigenaren

De vereniging van Eigenaren van 't Loon staat achter het plan om een deel van het winkelcentrum te slopen. ''We komen op korte termijn met een sloopplan'', zei de woordvoerder van de vereniging. ''Ook bij ons staat veiligheid centraal''. Een van de eigenaars is het bouwbedrijf 3W.

De woordvoerder van de Eigenaren benadrukte net als de gemeente dat een snelle sloop noodzakelijk is. Ook de winkeliersvereniging, waarin alle eigenaars van winkels in het complex zijn verenigd, liet vrijdagavond weten achter de sloop te staan. ''We hebben alle begrip voor dit besluit'', aldus een zegsman. ''De tien winkeliers zijn wel gedupeerd. Maar dat zijn ze ook als de boel hier instort.''

Hoewel beide organisaties hebben ingestemd met de sloop, moet de gemeente procedureel toch wachten tot maandagmiddag om door te gaan met de uitvoering.

Wie er opdraait voor de kosten, kunnen de betrokkenen nog niet zeggen. ''Het gaat nu om de veiligheid'', aldus een zegsman. ''Dit soort vragen is voor later.''

Winkelcentrum Heerlen afgesloten