AMSTERDAM - Een 60-jarige man is vrijdag veroordeeld tot negen jaar cel en tbs voor de moord op een 70-jarige vrouw in november vorig jaar in het Limburgse Maria-Hoop. 

De rechtbank in Roermond acht bewezen dat de man het bejaarde slachtoffer opzettelijk met een kleine twintig messteken om het leven heeft gebracht.

Het slachtoffer en de 60-jarige verdachte waren bekenden van elkaar. Op 16 november 2010 was de man naar de vrouw gegaan om haar geld afhandig te maken. Hij had een ongeladen revolver, een mes, touw en tape bij zich.

Psychiater

De man bond de vrouw vast, maar toen zij zich los wist te werken en om hulp ging schreeuwen, ontstond een worsteling. Daarbij gebruikte de man zijn mes. De dader vertrok vervolgens met verschillende goederen en de auto van het slachtoffer.

De verdachte is volgens een psychiater en een psycholoog sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Hoewel de rechtbank in een dergelijke zaak vijftien jaar gevangenis passend vindt, is daarom besloten tot een lagere straf. De tbs is opgelegd vanwege de kans op herhaling.