HEERLEN - De gemeente Heerlen overweegt het gecontroleerd slopen van het op instorten staande deel van winkelcentrum 't Loon. Dat zei burgemeester Paul Depla van Heerlen vrijdagmiddag.

Een beslissing hierover is nog niet genomen, maar de mogelijkheid wordt onderzocht. Depla wil deze mogelijkheid zo snel mogelijk uitzoeken, want als hiervoor wordt gekozen, moet dat snel gebeuren, zei hij.

Twee andere mogelijkheden zijn allereerst dat de grond onder het winkelcentrum alsnog stabiliseert. Dit scenario noemt hij onwaarschijnlijk. Het andere scenario is dat een deel van 't Loon uiteindelijk vanzelf instort.

De druk op enkele pilaren in de parkeergarage nam de afgelopen uren snel toe, zei Depla. ''Dat komt door bewegingen op meer dan 100 meter diepte.''

Geluk bij ongeluk

Voordeel is dat het complex, uit halverwege de jaren '60, gebouwd is naar de toen geldende methoden. Dat betekent dat er meer staal in het beton zit dan nu gebruikelijk is, aldus Depla, die dit een geluk bij een ongeluk noemt.

''Een soortgelijk gebouw dat recenter is neergezet, zou al moeten zijn ingestort'', zei Depla.

Scheuren

In een flat aan de Muzenlaan, vlakbij 't Loon, zijn scheuren in de muur ontdekt. Constructeurs van de gemeente Heerlen controleren of er een verband bestaat met de verzakking van het winkelcentrum.

Volgens Depla is er vooralsnog geen verband te leggen met 't Loon. De scheurvorming zou volgens de burgemeester horen bij dit type gebouw.

Leeghalen

De eigenaren of beheerders van 40 winkels in 't Loon mogen vanaf vrijdagmiddag om de beurt goederen uit hun zaak halen. Om de beurt, zodat handhavers goed toezicht kunnen houden op wat in het winkelcentrum gebeurt, maakte de gemeente vrijdagmiddag bekend.

Het gaat om de 40 winkels die buiten de gevarenzone van het inzakkende deel van 't Loon liggen. De 10 winkels die binnen het verzakkingsgebied liggen, blijven hermetisch afgesloten en verboden gebied.

Homerusflat

De 12 verdiepingen hoge Homerusflat bovenop het winkelcentrum 't Loon is volgens de burgemeester nog steeds veilig.

Mensen die daar wonen, hoeven niet weg. Wel mogen ze op kosten van de gemeente hun intrek nemen in een hotel, als ze zich daarbij veiliger voelen. Dat aanbod is vooralsnog permanent, aldus de burgemeester. Tot nog toe heeft één persoon daarvan gebruik gemaakt, zei Depla.

Beperkte gevolgen

Vastgoedbedrijf Nieuwe Steen Investments (NSI) verwacht dat de sluiting van het winkelcentrum slechts beperkte gevolgen heeft voor de financiële resultaten van de onderneming. Dat liet NSI vrijdag weten naar aanleiding van het besluit van de gemeente Heerlenom het winkelcentrum helemaal te sluiten.

Zowel in termen van waarde van de vastgoedportefeuille als in termen van huurinkomsten vertegenwoordigt 't Loon 1,5 procent van NSI, zo meldde het bedrijf.

Bovendien omvat het deel waar daadwerkelijk funderingsproblemen en schade zijn, slechts 10 van de 50 winkels. Elders worden geen funderingsproblemen verwacht. NSI laat weten dat schade aan panden en huurderving door de verzekering worden gedekt.

Winkelcentrum Heerlen afgesloten