DEN HAAG - De bezuinigingen op de huisartsenzorg bedragen geen 112 miljoen meer, maar nog 88 miljoen. Dat is vrijdag gebleken tijdens een bijeenkomst van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid meldde daar dat bij eerdere berekeningen de kosten van indexering van lonen en kosten van de huisartsensector niet waren meegenomen.

Die kosten bedragen bij elkaar 24 miljoen euro. Als dat bedrag van de bezuinigen wordt afgetrokken, blijft 88 miljoen euro over.

Eerder die middag hadden de LHV en de minister al afgesproken samen rond de tafel te gaan zitten. Schippers zegde toen ook al extra geld toe voor het verbeteren van de spoedhulp buiten kantooruren.

De huisartsenposten kunnen op die manier hun dienstverlening verbeteren, zodat patiënten niet meer hoeven aan te kloppen bij de EHBO van het ziekenhuis. De zorg is daar namelijk veel duurder.

Voorzitter Steven van Eijck van de LHV reageerde verheugd op de berichten van de minister.

Indexering

Volgens minister Schippers is het verschil in bedragen ontstaan op basis van eerdere berekeningen van de huisartsen. De indexering was daarin niet meegenomen.

Haar woordvoerder wil niet spreken van fouten of misverstanden veroorzaakt door de huisartsen. ''Er is nu sprake van een meevaller, en daar zijn we blij mee.''

De twee partijen waren de laatste maanden in conflict met elkaar over een bezuiniging van 112 miljoen euro die de minister de huisartsen wil opleggen.