LEEUWARDEN - Het nachtelijk cameratoezicht op Robert M., hoofdverdachte in de Amterdamse zedenzaak, moet stoppen.

Dat heeft de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vrijdag bepaald, zo heeft M.'s advocaat Tjalling van er Goot gemeld.

De RSJ bepaalde vorige maand al dat de 24 uurscamerabewaking van M. moest worden stopgezet, maar de directeur van de inrichting waar M. verblijft, oordeelde dat het toezicht 's nachts gehandhaafd moest blijven.

Gevreesd wordt dat M. zelfmoord zal plegen, maar volgens de RSJ is deze angst ''onvoldoende onderbouwd'', zegt Van der Goot. De raadsman heeft zich bij de RSJ beklaagd over het voortzetten van het nachtelijke toezicht, met succes.

Robert M. (28) wordt sinds zijn arrestatie op 7 december vorig jaar in zijn cel met camera's in de gaten gehouden. Onbekend is in welke inrichting hij verblijft. Zijn advocaten hebben zich vanaf februari telkens verzet tegen het verlengen van het toezicht. Ondanks beslissingen van diverse instanties hield justitie echter voet bij stuk en bleven de camera's aan.

Geen uitvoering

Volgens Van der Goot ''kan het niet zo zijn'' dat justitie nu weer geen uitvoering geeft aan wat de RSJ heeft bepaald. ''De RSJ is de hoogste instantie in deze kwestie, dus de directeur kan niet anders dan gehoor geven aan deze beslissing'', aldus de raadsman.

Robert M. wordt ervan verdacht tientallen zeer jonge kinderen ernstig te hebben misbruikt. Naar verwachting zal het proces tegen hem en zijn eveneens verdachte partner vanaf maart volgend jaar plaatsvinden. Gedragsdeskundigen hebben inmiddels geadviseerd M. langdurig te behandelen in een tbs-kliniek.

Al het nieuws rond de Amsterdamse zedenzaak in ons dossier