HEERLEN - Het winkelcentrum 't Loon in Heerlen gaat helemaal dicht omdat de ondergrondse garage aan het verzakken is.

Dinsdag werden al 10 winkels gesloten, maar nu gaan alle 50 zaken dicht, meldde de gemeente donderdagavond.

Boven het winkelcentrum staat een gebouw van 12 verdiepingen met appartementen. De bewoners ervan hoeven vooralsnog hun huizen niet uit.

Ze krijgen wel het aanbod van de gemeente om naar een hotel te gaan. Van de 18 gezinnen hadden donderdagavond al zeker twee mensen hun koffers gepakt en hun onderkomen elders gezocht.

Noodverordening

Burgemeester Paul Depla heeft voor het gebied een noodverordening afgekondigd. Het hele winkelcentrum is afgesloten. De maatregel geldt voor onbepaalde tijd.

Volgens Depla is het risico van instorten reëel geworden. Als het zover komt, gaat dat gepaard met veel geluid en stofvorming. Dat zou kunnen leiden tot paniek onder het winkelend publiek. Om dat te voorkomen, wordt het hele winkelcentrum gesloten.

Verzakking

Depla zei dat het risico op verzakking juist donderdagavond sterk is toegenomen. Maar of en wanneer de instorting daadwerkelijk komt, is speculatief, aldus de burgemeester. De gemeente verwachtte aanvankelijk dat de grond onder het gebouw zich na eerdere bewegingen zou zetten.

Dat is niet gebeurd, de grond onder het dinsdag al afgesloten deel van 't Loon blijft bewegen. De veiligheid van andere delen van 't Loon staat volgens Depla niet ter discussie. Het gaat om verschillende compartimenten.

Vrijdag bespreekt de gemeente met de winkeliers hoe het verder moet. Verschillende kleine zelfstandigen vrezen voor hun toekomst.