LEEUWARDEN - Nader psychisch onderzoek naar de van babymoord verdachte 27-jarige Sietske H. uit het Friese Nij Beets is nodig, voordat het gerechtshof in Leeuwarden een vonnis over haar velt.

Het hof heeft donderdag daarom geen uitspraak in haar zaak gedaan. De moeder staat in Leeuwarden in hoger beroep terecht voor het doden van haar 4 baby's, vlak na hun geboorte.

De rechtbank in Leeuwarden legde haar in mei nog 12 jaar gevangenisstraf op. Dat is de maximale straf die voor meervoudige kindermoord kan worden opgelegd. H. ging hiertegen in beroep.

Het Openbaar Ministerie, de rechtbank en het gerechtshof drongen er tijdens het proces allemaal op aan dat Sietske H. zou meewerken aan een psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Dat heeft ze altijd geweigerd, omdat ze bang is voor tbs.

Zolder

De omgebrachte kindjes werden tussen 2003 en 2009 geboren. H. beviel telkens alleen op haar slaapkamer, zonder dat haar omgeving iets in de gaten had. De lijkjes bewaarde ze in koffers op de zolder van haar ouderlijk huis.

Volgens haar advocate is er onvoldoende bewijs dat Sietske H. de eerste twee baby's heeft gedood.

Toerekenbaarheid

Nader onderzoek is van belang, omdat het hof geen zicht heeft op de persoon van de verdachte. Dat is volgens het hof belangrijk voor het bepalen van de toerekeningsvatbaarheid, het risico op herhaling, de strafmaat en de strafsoort.

''De beschuldigingen betreffen immers gedrag dat een uitzonderlijk beroep doet op het voorstellingsvermogen en roepen veel vragen op'', aldus de rechters.

Medewerking

Het hof waagt ondanks alle weigeringen van H. om mee te werken alsnog een poging, omdat dit rechtscollege het laatste is dat feitelijk naar de zaak kijkt. Ook menen de rechters dat medewerking van de verdachte niet altijd noodzakelijk is om vanuit gedragskundig oogpunt conclusies te kunnen trekken.

Klinisch psycholoog M. van Binsbergen moet nu kijken hoe H. het beste alsnog onderzocht kan worden. De deskundige is voormalig behandeldirecteur van de Van der Hoeven Kliniek in Utrecht (een tbs-kliniek) en heeft ook ervaring met behandelingen van vrouwen die veroordeeld zijn voor vergelijkbare delicten als die waarvan H. wordt verdacht.

Antwoorden

Het Openbaar Ministerie hoopt dat nader onderzoek naar de psyche van Sietske H. vragen beantwoordt. ''De hele zaak schreeuwt om uitleg. Zoals iedereen willen wij antwoorden", aldus een woordvoerster van het OM donderdag. ''We vragen ons alleen wel af of het iets oplevert."

De uitspraak tegen H. in hoger beroep is donderdag uitgesteld, omdat het gerechtshof in Leeuwarden meer over haar psychische gesteldheid wil weten.

Advocate Barbara Klunder, die H. bijstaat, vraagt zich af of de beslissing opportuun is. ''Mijn cliënt heeft altijd geweigerd mee te werken aan zo’n onderzoek. Ze zal ook nu blijven weigeren", aldus Klunder. ''Ik kan wel begrijpen dat het hof het nog eens probeert." De raadsvrouw heeft het vermoeden dat het hof wil weten of H. tbs kan en moet krijgen.