AMSTERDAM - De bekritiseerde stichting Pink Ribbon gaat een aantal van haar acties stopzetten omdat deze te kwetsend zouden zijn voor borstkankerpatiënten.

Over het evenement 'Tietenrace' zegt interim-directeur Stan de Klerk donderdag in het AD: "Ik kan me voorstellen dat zoiets als aanstootgevend kan worden gezien en dat we dat dus niet meer moeten doen."

De activiteiten van Pink Ribbon worden de komende tijd heroverwogen. "Het laatste wat we willen is patiënten kwetsen", aldus De Klerk.

De borstkankerorganisatie ligt ook onder vuur omdat het het ingezameld geld anders zou besteden dan het beweert.

Actualiteitenprogramma Nieuwsuur berichtte onlangs dat nog geen 15 procent van het geld naar onderzoek gaat, terwijl de stichting zou claimen dat dat meer is. De andere 85 procent zou bestemd zijn voor psychosociale zorg, voorlichting en bewustwording.

De Klerk noemt die beschuldiging tegenover de krant 'onzin'. "We besteden al het geld precies zoals we altijd hebben aangegeven. Die doelen zijn: Nederlanders bewust maken van de ziekte, projecten steunen voor preventie en vroege opsporing en patiënten helpen door projecten te steunen voor bijvoorbeeld psychosociale hulp."