DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken roept de Nederlandse ambassadeur in Iran terug voor overleg.

Aanleiding voor deze zware diplomatieke maatregel is de gewelddadige bestorming dinsdag van de Britse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag gemeld.

Het terugroepen van de ambassadeur gebeurt uit solidariteit met de Britten, aldus het ministerie. Het personeel van de ambassade in Iran is niet in gevaar.

Duitsland

Ook Duitsland heeft de ambassadeur in Teheran tijdelijk teruggehaald voor consultatie. Londen heeft zijn ambassade in Teheran woensdag gesloten en alle Iraanse diplomaten in Londen uitgewezen.

Landen als Frankrijk en Zweden hebben de Iraanse ambassadeur op het matje geroepen.

Het terugroepen van een ambassadeur voor overleg kan een land doen uit kritiek op het beleid van het land waar de ambassade zich bevindt.

Zwitserland

De politie in Zwitserland heeft twee jonge mannen ingerekend omdat ze brandbommen en stenen naar de Iraanse ambassade in Bern hadden gegooid. Beveiligers wisten de twee te overmeesteren en droegen hen over aan agenten, zei de politie woensdag.

Zwitserland speelt van oudsher een neutrale bemiddelingsrol tussen westerse landen en Iran.

Nieuwe sancties

Italië dreigt met nieuwe sancties tegen Iran. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Giulio Terzi overweegt Europa onder meer de import van Iraanse olie te verbieden. Frankrijk en Groot-Brittannië zouden daar voorstander van zijn.

Toch is het niet zeker of het olieverbod werkelijkheid wordt. Het embargo zou een zware klap zijn voor het Iraanse regime, maar kan ook leiden tot hogere olieprijzen in Europa. Vooral noodlijdende landen in Zuid-Europa aarzelen daarom.

Aanval

Honderden Iraniërs hadden dinsdag twee Britse locaties in Teheran aangevallen. Het ging om het ambassadegebouw in het centrum en een complex in een noordelijke wijk. Zes ambassademedewerkers konden korte tijd geen kant op. Iran ''zou zich daarvoor moeten schamen'', zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague woensdag in het Lagerhuis

Iran zei de ''onacceptabele'' aanval te betreuren, maar volgens Londen moet het regime in Teheran er tot op zekere hoogte mee hebben ingestemd. ''Het is een illusie dat de Iraanse autoriteiten onze ambassade niet hadden kunnen beschermen of dat deze bestorming had kunnen gebeuren zonder goedkeuring van het regime'', aldus Hague.

Volgens de minister waren veel demonstranten aangesloten bij milities van de Revolutionaire Garde. Dit is een van de belangrijkste pijlers onder het bewind in Teheran. ''Laat het duidelijk zijn dat de milities worden gecontroleerd door elementen binnen het Iraanse regime'', aldus Hague.

Oog om oog

Iran op zijn beurt is woedend over de Britse woede. Als tegenmaatregel zet Teheran alle Britse diplomaten het land uit. Staatsmedia spreken van 'oog om oog, tand om tand'-diplomatie en zeggen dat juist Groot-Brittannië de spanningen opvoert.

Bahrami

Begin dit jaar werd de Nederlandse ambassadeur in Teheran ook al teruggeroepen voor consultatie. Aanleiding daarvoor was de gang van zaken rond het proces, de executie en de begrafenis van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami.

De diplomatieke spanning tussen Nederland en Iran liep in die tijd flink op. Nadat bekend was geworden dat Bahrami in Iran was geëxecuteerd, sprak Rosenthal van een ''schanddaad door een barbaars regime''.