EINDHOVEN - De GGZ Oost Brabant heeft afgelopen zomer een 49-jarige psychiatrisch verpleegkundige ontslagen die daags na het vertrek van een patiënte uit de opnamekliniek in Helmond een liefdesrelatie met haar begon.

Tegen de man uit Gemert werd bovendien een tuchtklacht ingediend door zowel zijn werkgever als de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De kliniek en de inspectie verwijten de verpleegkundige een ernstig gebrek aan professionaliteit, inzicht en zelfreflectie en vroegen de tuchtrechter om een maatregel.

De verpleegkundige zei woensdag in Eindhoven tegen de tuchtrechter dat hij de gedragscode van de ggz-instelling niet kende.

Enthousiast

Op de dag voordat de opname van de patiënte werd beëindigd, vertelde hij zijn collega's én leidinggevenden over zijn verliefdheid voor de vrouw die hij persoonlijk had begeleid. Ze reageerden enthousiast.

De raad van bestuur van de GGZ Oost Brabant erkende woensdag dat er fouten zijn gemaakt toen de verpleegkundige zijn gevoelens voor de vrouw bekendmaakte. ''De organisatie heeft gefaald'', oordeelden ook de vertegenwoordigers van de inspectie.

Verantwoordelijkheid

Ze benadrukten echter dat de verpleegkundige zijn verantwoordelijkheid had moeten kennen. De vrouw stond nog steeds ingeschreven als patiënte. De liefdesrelatie duurde een paar maanden.

Toen daarna een crisisopname nodig was kon zij niet terecht op de vertrouwde afdeling omdat haar ex daar werkte. Het tuchtcollege doet op 5 januari uitspraak maar oordeelt niet over de rol van de GGZ.

De man heeft inmiddels een nieuwe baan gevonden als verpleegkundige.