AMSTERDAM - Het kabinet verwacht dat de spanningen tussen Turken en Koerden in Nederland voorlopig zullen aanhouden, aangezien ook het conflict in Turkije nog niet voorbij is.

Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) woensdag in antwoord op vragen van de Tweede Kamer.

Donner vindt het 'geen wenselijke ontwikkeling' dat oplaaiend geweld in het buitenland leidt tot rellen in Nederland, schrijft hij. Tegelijkertijd constateert hij dat ontwikkelingen in Turkije 'sinds jaar en dag' hun weerslag hebben in landen met een grote Turkse gemeenschap.

Donner weet niet of er sprake is van een toename van Turks en Koerdisch nationalisme in Nederland, omdat de overheid hier geen onderzoek naar doet. De overheid houdt extremistische en radicale ontwikkelingen goed in de gaten, en zal optreden als er sprake is van strafbare feiten zoals haatzaaien, schrijft Donner.

Overleg

Ambtenaren van Donner hebben de afgelopen weken overlegd met Turkse en Koerdische organisaties. Donner vindt het positief dat enkele van deze organisaties hebben opgeroepen af te zien van confrontaties en geweld.

Bij gevechten tussen Koerden en het Turkse leger zijn de afgelopen tijd tientallen doden aan beide kanten gevallen. Dat leidde vooral eind vorige maand tot spanningen tussen Turken en Koerden in Nederland.

Voor zover bij Donner bekend is het tot opstootjes gekomen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Amersfoort, Tilburg, Arnhem en de Zaanstreek.

Vijf vragen over het Turks-Koerdische conflict