AMSTERDAM - Ook het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft het zoekgeraakte computerbestand over Tristan van der V. niet aangetroffen.

Het onderzoek naar het onvindbare pdf-bestand is daarmee afgerond, laat het Openbaar Ministerie in Den Haag woensdag weten.

De rijksrecherche had eerder al geconstateerd dat het bestand er niet meer is. Het bestand had licht kunnen werpen op de manier waarop Van der V., die in april zes mensen en zichzelf doodschoot in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn, een wapenvergunning heeft gekregen.

E-mail

Het bestand was een bijlage bij een interne mail van de politie uit 2008. Die e-mail was gericht aan de politiemedewerker die de aanvraag van Van der V. voor een wapenvergunning moest beoordelen.

Er zou mogelijk informatie in staan over de psychische gesteldheid van Van der V.

Van der V. was in 2006 opgenomen geweest in een inrichting. Desondanks heeft hij een wapenvergunning gekregen. Het bestand had naar alle waarschijnlijkheid duidelijk kunnen maken wie er bij de politie in de fout is gegaan.

Rapport

Ruim een half jaar voor de schietpartij in Alphen aan den Rijn lag er bij het ministerie van Justitie al een rapport op tafel over gebrekkig toezicht op wapenvergunningen.

In de studie staat dat de afgifte en de controle van vergunningen door de politie tekortschiet.

Het tv-programma EenVandaag citeerde woensdag uit het rapport uit augustus 2010. Deskundigen wezen toen ook al op de gevaren van een geestelijke instabiel persoon met een vuurwapen.

Kennis ontbreekt

Verder staat er in het rapport dat het de politie ontbreekt aan kennis om aanvragen voor een vergunning goed te kunnen beoordelen.

Voor een goede controle heeft de politie niet genoeg capaciteit. Toezicht heeft geen prioriteit en het computersysteem dat daarbij helpt, werkt niet goed.

Kamerleden van PVV, SP en D66 vinden dat ze het rapport hadden moeten krijgen. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft het stuk gestuurd naar de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die de schietpartij in Alphen onderzocht, maar zag geen aanleiding het openbaar te maken.

Routinematig

De Onderzoeksraad oordeelde eerder dit jaar dat wapenvergunningen veel te gemakkelijk en routinematig worden afgegeven. Ook ontbreekt het aan een goede controle van wapenvergunninghouders, aldus de raad.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft daarna gezegd dat het beter gaat toezien op hoe politie omgaat met het verstrekken en controleren van wapenvergunningen.

In EenVandaag vroeg Pieter van Vollenhoven, voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad, zich hardop af waarom het rapport uit 2010 niet openbaar is gemaakt. ''Waarom is er niets mee gedaan? Wat is er zo geheimzinnig aan?''

De Raad van Korpschefs wilde woensdag niet inhoudelijk op het bestaan van het rapport reageren en verwees naar ''de eigenaar van het rapport'', minister Opstelten.

Lees alles over de gebeurtenissen in Alphen