AMSTERDAM - De voor volgende maand aangekondigde acties in het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zijn vooralsnog 14 dagen opgeschort.

Daarmee vervalt het gratis reizen op 5 december en in de week van 12 december vindt er geen 24-uursstaking plaats.

Dat maakte de vakbond Abvakabo FNV woensdag bekend na intensieve gesprekken met de Amsterdamse verkeerswethouder Eric Wiebes.

De wethouder en de vakbond hebben volgens vakbondsbestuurder Eric Vermeulen een gedeeld belang: ''Wiebes strijdt voor zoveel mogelijk openbaar vervoer in zijn stad. Wij strijden voor zoveel mogelijk werkgelegenheid voor de medewerkers van het GVB.''

Aanbesteding

Vermeulen wil Wiebes de kans geven zijn alternatieve plan voor een efficiënter ov verder uit te werken. Abvakabo FNV wil de afspraken met Amsterdam ook bespreken met de wethouders in Den Haag en Rotterdam.

Eerder deze week noemde Wiebes de zesde ov-actie van dit jaar ''onacceptabel’’. Hij wilde pas met de vakbonden aan tafel als ze de acties afblazen. De bonden protesteren al het hele jaar tegen de verplichte aanbesteding en de bezuinigingen in het ov in de drie steden die het kabinet wil.

Wethouder Wiebes (VVD) reageerde via zijn woordvoerster verheugd op het besluit van de vakbonden.

Wiebes is blij dat de bonden vertrouwen hebben in zijn plan om het lijnennetwerk slimmer in te richten voor het beschikbare budget. Half december presenteert hij zijn plan, kondigde zijn woordvoerster aan.

VNO-NCW

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is voorzichtig optimistisch over het opschorten van de acties in het openbaar vervoer. Dat liet een woordvoerder weten.

''We zijn aan de ene kant verheugd over de opschorting, maar dat betekent ook dat het slechts uitstel is. Er wordt alsnog gestaakt en daar zijn we uiteraard niet blij mee, omdat dit werknemers belet om naar hun werk te gaan.''