AMSTERDAM - De demonstranten van Occupy Amsterdam willen hun kamp op het Beursplein in de hoofdstad verkleinen. Zo moet de camping plaatsmaken voor een grote legertent voor dagactiviteiten.

''We willen ons meer richten op de dag in plaats van op de nacht'', aldus een woordvoerder van de Occupy'ers woensdag.

Om het kamp te bewaken, blijft het voor een kleine groep actievoerders mogelijk de nacht op het Beursplein door te brengen. ''Maar we willen geen aanzuigende werking meer op mensen die 's nachts op het plein rondhangen en niets met de actie te maken hebben.''

Voorbereidingen

De organisatie van de actie treft inmiddels voorbereidingen, zoals het regelen van de grote tenten. Wanneer die arriveren, is niet bekend.

''We hopen dat het kamp dan vanzelf slinkt. We hebben geen handhavingsmiddelen, dus mensen moeten onder sociale dwang vertrekken. We hopen dat dat goed werkt'', aldus de woordvoerder.

Ondernemers

Dat de ondernemers op het Beursplein zo wat meer ruimte krijgen, noemt de woordvoerder een bijkomend voordeel. Ondernemers klagen al een tijd over de voortdurende bezetting van het hoofdstedelijke plein en de toenemende overlast die Occupy veroorzaakt.

Dinsdag voerde een delegatie van Occupy een gesprek over het verloop van de actie met burgemeester Eberhard van der Laan.

Een woordvoerder van de burgemeester sprak van een constructief overleg. ''De demonstranten geven zelf aan dat Occupy 's nachts Occupy niet meer is. Dat vinden ze niet fijn. Daarop kwamen ze zelf met de suggestie de camping te verkleinen.''  

Lees alles over Occupy in het nieuwsdossier