DE BILT - November 2011 was de droogste elfde maand in ruim honderd jaar. Dat blijkt uit cijfers van het KNMI in De Bilt.

Oorzaak is een hogedrukgebied boven het oosten van Europa dat voor een droge zuidoostelijke stroming in ons gebied zorgde.

Het weerbureau registreerde een november met de minste neerslag sinds het begin van de metingen in 1906. Gemiddeld over het hele land telde het KNMI 9 millimeter hemelwater. Normaal is dat ongeveer 82 millimeter.

Tot nu toe was november 1920 met 11 millimeter het droogst.

Klimaat

Op sommige plaatsen viel de afgelopen maand niet meer dan 2 millimeter regen. Volgens het KNMI heeft de droogte niets te maken met veranderingen van het klimaat.

De hele herfst (september, oktober, november) was volgens de meteorologen zeer zacht, zeer zonnig en droog. De gemiddelde temperatuur lag met 11,4 bijna een graad Celsius boven het langjarig gemiddelde van 10,6. Herfst 2011 komt daarmee op plaats 9 in de reeks gemeten najaren sinds 1901.

Waterstand

Door het uitblijven van de regen schommelt de waterstand van de Rijn bij Lobith woensdag rond het absolute laagterecord van 2003. Dat record staat op 6.90 meter boven NAP.

Woensdagmorgen was de stand 6.91 meter boven NAP, maar als het niet hard en dagenlang gaat regenen in het stroomgebied van de rivier voorziet Rijkswaterstaat voor zondag verdere daling naar 6.85 meter boven NAP.

Er wordt in Nederland noch in Duitsland regen van grote betekenis voorspeld.

Bekijk alle lezersfoto's van het herfstweer op NUfoto.nl

Recorddroogte in november