AMSTERDAM - De Acroniem-zaak uit 2007 hoeft niet opnieuw te worden onderzocht.

Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam woensdag bepaald naar aanleiding van het hoger beroep van Daniel Uneputty, de baas van de Hells Angels.

De rechter verklaarde Uneputty niet-ontvankelijk. Uneputty wilde duidelijkheid over de verdenkingen van het Openbaar Ministerie in 2007.

Het hof oordeelde dat een hoger beroep in de zaak alleen mogelijk zou zijn als de uitkomst daarvan van belang zou zijn voor Uneputty.

Omdat in deze zaak eerder werd beslist dat het Openbaar Ministerie (OM) niet-ontvankelijk was, zou het opnieuw openen ervan geen andere uitkomst hebben voor Uneputty. Het hof is in dat geval niet verplicht in te gaan op de verweren die de Hells Angel en zijn advocaat eerder inbrachten, legde de rechter woensdag uit.

Hoger beroep

Begin november ging Uneputty, ook bekend als Unu, in hoger beroep omdat hij duidelijkheid eiste over de verdenkingen van het OM jegens hem in 2007. Toen was Uneputty een van de 22 Hells Angels die verdacht werd van lidmaatschap van een criminele organisatie. Het proces werd echter afgeblazen omdat het OM niet-ontvankelijk werd verklaard omdat afgeluisterde gesprekken in het strafdossier waren opgenomen.

Uneputty zou doorlopend benadeeld worden door de verdenkingen uit de Acroniem-zaak. Zo is zijn wapenvergunning ingetrokken en kreeg hij geen toestemming als beveiliger aan de slag te gaan. Uneputty hoopte dat dat zou veranderen met een nieuwe toelichting op de niet-ontvankelijkheid van het OM.

Teleurgesteld

Uneputty en zijn advocaat Huib Struycken reageerden woensdag daarom teleurgesteld. "Deze beslissing ruikt naar partijdigheid. De hetze die gaande is tegen de Hells Angels blijft op deze manier voortduren", was de reactie van een gefrustreerde Uneputty. Struycken gaat in cassatie tegen de beslissing van het hof.

De advocaat van Uneputty liet weten op 5 december weer in de rechtbank te staan met zijn cliënt. Dan vechten zij in een kort geding de beslissing aan over het afbreken van Angels Place, het clubhuis van de Hells Angels.

De rechtbank gaf begin november de gemeente Amsterdam gelijk en oordeelde dat het clubhuis en twee loodsen aan de H.J.E. Wenckebachweg moeten worden afgebroken.