DEN HAAG - Het debat dinsdagavond laat over een strafrechtelijke aanpak van de pedofielenvereniging Martijn maakte een ding echt duidelijk: minister Ivo Opstelten (Veiligheid) piekert er niet over het openbaar ministerie op te zadelen met een verplichte strafrechtelijke aanpak van de club.

Hij heeft wel een 'aanwijzingsbevoegdheid' om dat te doen. De PvdA met in haar kielzog enkele andere partijen wilde dat hij daar gebruik van maakt.

''U brengt mij in een lastig parket. Deze bevoegdheid wordt nooit uit de kast gehaald en dat wil ik zo houden.'', zei Opstelten.

Hij ziet echt geen mogelijkheden voor strafrechtelijke aanpak. De regels maken het nu niet mogelijk om een vereniging te vervolgen voor wat bestuursleden persoonlijk hebben misdreven.

Vertrouwen

Opstelten vindt dat er vertrouwen moet zijn in het openbaar ministerie. ''Het zal er alles aan doen om er een zaak van te maken als die er is. Maar er is nu geen zaak.'' Het openbaar ministerie heeft echter wel de burgerrechter gevraagd naar Martijn te kijken en daar is iedereen blij om.

''De burger begrijpt hier niets van. En het CDA ook niet'', klaagde Madeleine van Toorenburg van deze partij. Zij is ook op vervolging uit. Ze zei echter ook dat 'de angel uit het debat is', nu er in elk geval een burgerrechter naar kijkt.

Toekomst

Pedofielenvereniging Martijn gaat op de komende ledenvergadering in december de toekomst van de organisatie bespreken.

Dat heeft een woordvoerder laten weten naar aanleiding van het debat dat de Tweede Kamer dinsdag voert over de club.

Veel fracties vinden dat Martijn niet zomaar zijn gang moet kunnen gaan omdat de organisatie pedofielen op weg zou helpen bij het misbruiken van kinderen. Het OM en het gerechtshof in Leeuwarden concludeerden echter dat de organisatie niet vervolgd kan worden.

De organisatie stelt vooral te streven naar wettelijke en maatschappelijke acceptatie van seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen.

Diverse (oud-)bestuursleden zijn wel veroordeeld voor diverse zedenmisdrijven. Maar deze delicten pleegden zij allemaal buiten de organisatie om.

Lid

Volgens de zegsman zijn er op dit moment 80 mensen lid van de pedofielenclub. Slechts enkelen van hen komen ook publiekelijk uit voor hun lidmaatschap. Naar eigen zeggen had de organisatie in het verleden 650 leden. ''Maar dat was voor het internettijdperk en vóór de heksenjacht van de laatste jaren.''

Eerder deze week maakte Martijn bekend haar eigen website te hebben gecensureerd. De organisatie heeft covers van magazines en ingescande oude tijdschriften die tot voor kort waren te zien, van de website gehaald.

De vereniging heeft dat gedaan wegens ''aanhoudende aanvallen'' over de naaktfoto's van kinderen op de website.