LEEUWARDEN - Advocaat Jan Boone vermoedt dat het Openbaar Ministerie (OM) het gerechtshof in Arnhem probeert te beïnvloeden in een klachtprocedure van zijn cliënt Wytze J. (42). Dat zei de raadsman dinsdag.

Volgens hem blijkt de beïnvloeding uit een brief van een leidinggevende advocaat-generaal van Arnhem en Leeuwarden aan de voorzitter van het hof in Arnhem, dat de zaak behandelt.

Het Arnhemse hof moet beslissen of een agent die in januari vorig jaar J. drie keer beschoot, moet worden vervolgd.

De advocaat-generaal in Arnhem adviseerde het hof in de Gelderse hoofdstad in augustus schriftelijk de agent te vervolgen wegens zware mishandeling.

Het is volgens de aanklager de vraag in hoeverre het laatste schot voldoet aan de proportionaliteit. De aanklager vraagt zich af of er geen andere uitweg was voor de agent.

Advocaat-generaal

De leidinggevende advocaat-generaal schreef hetzelfde hof vervolgens dat de Arnhemse aanklager niet ''beschikte over alle informatie die van belang kan zijn voor de beslissing''.

Een advocaat-generaal uit Leeuwarden heeft, zo blijkt uit de brief, met de agent gesproken. Hij verzekerde dat hij het hof zou adviseren de agent niet te vervolgen.

Beïnvloeding

Volgens Boone lijkt die brief op een ''poging tot beïnvloeding van de rechter''. De klachtprocedure was met opzet overgelaten aan het hof in Arnhem, omdat het hof in Leeuwarden ook al de strafzaak tegen J. behandelt.

Nu mengt het OM in Leeuwarden zich alsnog in de zaak, terwijl de Arnhemse advocaat-generaal onafhankelijk een beslissing had genomen, aldus Boone.

OM

Het OM wil pas op de zitting van de klachtprocedure inhoudelijk op de zaak reageren, liet een woordvoerster dinsdagavond weten. Zij wil wel kwijt dat het standpunt van het OM ''aanzienlijk genuanceerder ligt'' dan de advocaat stelt. Wat die nuance is, wil zij echter niet zeggen.