AMSTERDAM - Drie slachtoffers van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk spannen een kort geding aan tegen de Staat.

Ze nemen het de Nederlandse Staat kwalijk dat jarenlang geen actie is ondernomen, terwijl er veel aanwijzingen waren voor het misbruik.

In het kort geding eisen zij dat er een wetsontwerp wordt ingediend waarin de verjaring van die feiten ongedaan wordt gemaakt.

Advocaat Anneke Bierenbroodspot vindt het onbegrijpelijk dat de Staat jarenlang niet ingreep, terwijl er duidelijke signalen naar buiten kwamen over misbruik binnen katholieke instellingen.

Eigenrichting

Daarnaast staat de Staat naar haar mening nu toe dat de kerk aan eigenrichting doet door het misbruik met eigen commissies te onderzoeken.

Namens haar cliënten Frans Houben en Gus en Benedict Schillemans deed zij dinsdag de dagvaarding de deur uit. Ze hoopt op een zittingsdatum in januari bij de rechtbank in Den Haag.

Boek

Frans Houben beschrijft in zijn boek NR.21 over zijn ervaringen en het misbruik op het internaat St. Joseph in Cadier en Keer. Gus en Benedict Schillemans zaten beiden op het internaat de Leo Stichting te Borculo en werden daar misbruikt.

Bierenbroodspot noemt het misbruik dusdanig structureel dat het zou moeten worden aangemerkt als misdrijf tegen de menselijkheid. Niet alleen spant zij het kort geding aan, zij hoopt politieke partijen ook te bewegen een initiatiefwet in te dienen om de verjaring op te heffen.