EINDHOVEN - De politie heeft dinsdagochtend voormalig kandidaat-raadslid Theo B. (53) van Trots op Nederland in Eindhoven opgepakt wegens bedreiging van fractievoorzitter Tonnie van den Berk.

Volgens de politie stuurde hij de Eindhovense Trots-fractievoorzitter twee keer een brief met een doodsbedreiging. Ook wordt de man verdacht van smaad en/of laster.

De politie bevestigt desgevraagd dat het gaat om Theo B.. B. zat eerder in de gemeenteraad voor Leefbaar Eindhoven en was vorig jaar kandidaat voor Trots op Nederland bij de gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven.

Na de verkiezingen kregen het bestuur en hij ruzie met Van den Berk. B. richtte rond die tijd de internetpagina trotsopniks.nl op.

Het Nederlands Instituut voor Kiezersbelangen en Samenlevingsbelangen (NIKS) is naar eigen zeggen een onafhankelijke informatiebron over het functioneren van raadsleden tussen verkiezingsperioden.

Geëmotioneerd

Van den Berk liet weten te geëmotioneerd te zijn om te reageren. Volgens haar collega-fractievoorzitter Joost van Puijenbroek uit Tilburg waren de bedreigingen zo serieus dat ze zich lange tijd belemmerd en onveilig heeft gevoeld in haar politieke en persoonlijk leven. Hij voert namens haar het woord.

In een brief aan de gemeenteraad liet burgemeester Rob van Gijzel dinsdag weten de zaak hoog op te nemen.

Hij heeft in oktober 2010 voor het eerst contact met Van den Berk gehad over de bedreigingen. Vervolgens is de kwestie meerdere keren besproken met politie en justitie.