BODEGRAVEN - Door een lekkage in een fabriek voor frisdranken en sappen in Bodegraven (Zuid-Holland) zijn dinsdag vijf personeelsleden en tien mensen van naburige bedrijven onwel geworden.

Ze hadden last van hartklachten, ademhalingsmoeilijkheden of huidirritaties, blijkt uit informatie van de brandweer en de gemeente.

Van de in totaal 15 mensen die niet goed waren geworden, werden vijf naar het ziekenhuis gebracht. Ze hoefden daar niet te blijven. De rest kon ter plekke worden behandeld.

De lekkage ontstond rond 11.00 uur bij het bedrijf Refresco aan de Europaweg bij het lossen van stoffen. Een opvangbak onder een tank brak. Daardoor verspreidden zich de schoonmaakmiddelen waterstofperoxide en natriumhypochloride binnen het pand. In totaal werden ongeveer 100 personeelsleden geëvacueerd.

Chemische reactie

Wanneer beide stoffen samenkomen, kan een chemische reactie optreden, met verwarming tot gevolg. Volgens de brandweer was de situatie stabiel. Nadat het gevaar was afgenomen, werd het terrein rond 16.00 uur vrijgegeven.

De vrijgekomen stoffen werden verdund en gingen het riool in. De brandweer verrichtte in en buiten het bedrijf metingen. Mensen die in de buurt wonen, werd uit voorzorg gevraagd ramen en deuren gesloten te houden.

Lekkage in frisdrankfabriek