LEEUWARDEN - De agent die in januari vorig jaar op een schoolplein in Heerenveen Wytze J. (42) drie keer beschoot moet worden vervolgd.

J. stond op de bewuste dag met een groot mes op het schoolplein van zijn kinderen. De man werd twee keer geraakt: in een arm en in een been. De eerste keer miste de agent.

Advocaat Jan Boone die J. bijstaat, deed eerder dit jaar aangifte van driemaal poging tot moord.

Het OM wilde de agent niet vervolgen, omdat hij volgens de regels zou hebben gehandeld. Boone startte daarop een klachtprocedure bij het gerechtshof die in Arnhem wordt behandeld.

Andere uitweg

Het OM bekijkt voor deze procedure opnieuw de aanklacht en adviseert vervolgens het gerechtshof. De aanklager vraagt zich nu af of er geen andere uitweg was voor de agent dan het lossen van het laatste schot. Het vraagstuk of de agent nu wel of niet schuldig is, is volgens de advocaat-generaal zo complex dat het ''wenselijk is dat de zaak wordt voorgelegd aan de strafrechter’’.

De zaak in Arnhem loopt vertraging op, omdat Boone vindt dat de raadsheren van dat hof de schijn van vooringenomenheid hebben. Hij diende daarom een wrakingsverzoek in dat woensdag wordt behandeld. Pas later volgt de inhoudelijke klachtprocedure, eventueel bij een nieuw hof.

De rechtbank in Leeuwarden veroordeelde J. voor onder meer het mesincident in november vorig jaar tot een celstraf van 4 jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. Het OM ging in hoger beroep, omdat het ook tbs met dwangverpleging had geëist. Ook in die zaak, die bij het gerechtshof in Leeuwarden loopt, heeft Boone een wrakingsverzoek ingediend.