De vliegveiligheid op Schiphol is in gevaar door de sterke toename van het aantal vogels rondom de luchthaven.

Radarschermen van luchtverkeersleiders tonen evenmin waar hoge obstakels zoals torens staan in de buurt het vliegveld. Minister Melanie Schultz moet ''voortvarend regie en maatregelen’’ nemen bij het terugdringen van de risico’s.

Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dinsdag in het rapport ‘Noodlanding na vogelaanvaring’. Hoewel de kans op een botsing met een toren erg klein is, zijn de eventuele gevolgen niet te overzien. Het risico is daarom ''onaanvaardbaar hoog’’, stelt de raad.

Volgens de raad komen botsingen tussen vogels en vliegtuigen geregeld voor, vooral tijdens de start en landing. Omdat het aantal ganzen nog steeds blijft toenemen, moet nu ''snel en doortastend worden opgetreden’’.

Leiding

De rijksoverheid moet daarin volgens de raad sterker de leiding nemen. Het is vooral noodzakelijk om het aantal ganzen fors te verminderen.

Minister Schultz (Infrastructuur & Milieu) moet daarom meer maatregelen nemen om het risico dat (grote) vogels in vliegtuigmotoren vliegen op korte termijn terug te dringen. Overigens beheert staatssecretaris Joop Atsma de portefeuille Luchtvaart.

Aanleiding

De Onderzoeksraad deed het onderzoek naar aanleiding van een noodlanding van een Boeing van Royal Air Maroc vorig jaar zomer.

Het vliegtuig kwam tijdens de start in botsing met een groep ganzen. De linkermotor raakte daardoor zwaar beschadigd en er ontstonden problemen met het landingsgestel.

De piloot besloot een noodlanding in te zetten, maar volgde niet de daarvoor geldende richtlijnen. De Boeing vloog daardoor te laag over dichtbevolkt gebied.

De piloten en de luchtverkeersleiding hadden niet door dat het toestel op 1 kilometer afstand aan de rand van Haarlem een 145 meter hoge toren passeerde. Het toestel vloog bij het passeren van die toren op een hoogte tussen de 115 en 145 meter.

'Probleem'

"De noodlanding die het Air Maroc toestel heeft moeten maken, geeft maar weer eens aan dat de groeiende ganzenpopulatie een probleem is dat we moeten oplossen", heeft staatssecretaris Joop Atsma (Luchtvaart) dinsdag gezegd.

''Ik wil met klem benadrukken dat we de mogelijkheid om ganzen te vergassen als aanvullende maatregel nodig hebben'', schetst Atsma. ''De maatregelen die tot op heden genomen zijn, hebben namelijk niet kunnen voorkomen dat het aantal ganzen blijft toenemen. In de directe omgeving van Schiphol is het aantal ganzen sinds 2008 bijna verdubbeld.''

Overigens overleggen overheid en maatschappelijke organisaties al langer hoe ze de ganzenpopulatie rond Schiphol kunnen terugdringen.

Omwonenden

Erwin von der Meer, voorzitter van van de Vereniging voor Bescherming van het Leefmilieu in de Regio Schiphol (BLRS), vindt het niet nodig om ganzen af te schieten om de vliegveiligheid rondom Schiphol te verbeteren.

Vliegtuigen kunnen de vogels met behulp van de luchtverkeersleiding en de radar ook ontwijken zegt hij dinsdag in een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De BLRS is de koepelorganisatie van 17 bewonersverenigingen rondom de luchthaven.