DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) eist 5 jaar gevangenis tegen Chris V., de voormalige F16-jachtvlieger die in Den Haag terecht staat wegens het in bezit hebben en proberen te verkopen van staatsgeheimen.

De verdachte heeft volgens het OM staatsgeheime informatie in bezit gehad, terwijl hij die niet meer voor zijn werk nodig had.

Hij heeft deze bovendien ook verstrekt aan anderen, doordat hij zijn computers heeft weggeven of uitgeleend. Verder zou hij hebben geprobeerd voor 500.000 euro informatie te verkopen aan een buitenlandse mogendheid, in dit geval de militair attaché van de Russische ambassade in Den Haag.

Libië

En het OM neemt het de verdachte kwalijk dat hij nu juist Rusland uitzocht als koper voor zijn informatie. ''Een koper die raketsystemen levert aan landen als Libië"", aldus aanklaagster Ingrid Degeling.

V. sprak in maart af met de Russische diplomaat. Ze ontmoetten elkaar in een restaurant in Scheveningen. De officier van justitie zei dat Nederland voorbereiding trof om F16's naar Libië te sturen ''op het moment dat verdachte met de Russische militair attaché een kroket zat te eten.''

Wat het OM V. ook zwaar aanrekent is dat hij slechts voor geld zou hebben gehandeld. Om uit zijn torenhoge schulden te komen, wilde hij gevoelige informatie verkopen, aldus de officier. Dat het uiteindelijk niet is gebeurd, komt doordat hij direct na de ontmoeting met de Rus werd aangehouden, zo stelt justitie.

Getuige

Overigens is de Russische militair attaché nooit als getuige gehoord. Volgens het OM kon dat niet, omdat hij diplomatieke onschendbaarheid genoot. Hij is wel kort aangehouden geweest, om verdere verspreiding van eventuele staatsgeheimen te voorkomen.

Een verzoek aan Rusland om de man te laten getuigen, vond de Nederlandse regering te riskant met het oog op de onderlinge betrekkingen.

V.'s advocaat Geert-Jan Knoops zei dat zijn cliënt is geraakt door de aantijging dat hij het vertrouwen van zijn oud-collega's heeft geschonden. De zaak wordt woensdag voortgezet met het pleidooi van de advocaat.

Contact

V. had tussen januari en maart 2011 veelvuldig contact, met de Russische diplomaat. Zowel telefonisch als per sms. Volgens het OM nam V. steeds het initiatief; hij stuurde in maart wanhopige sms'jes waarin hij aandrong op een ontmoeting.

Op 17 maart ontmoetten de twee elkaar, in een restaurant in Scheveningen. Justitie meent dat V. toen vertrouwelijke informatie heeft doorgegeven en daarvoor 500.000 euro vroeg. Die informatie zou gaan over F16's.

Chris V. heeft dit alles gedaan, zo schetst het OM, om uit de torenhoge schulden te komen. Justitie berekende dat die schulden waren opgelopen tot zeker 850.000 euro.

Verdrag

Na de ontmoeting in het restaurant zijn beide mannen aangehouden. De diplomaat slechts een uurtje, volgens het OM omdat de politie alleen wilde voorkomen dat mogelijk staatsgeheime informatie verder verspreid zou worden. Het Verdrag van Wenen, waarin de diplomatieke onschendbaarheid is vastgelegd, zou hiermee niet geschaad zijn.

Het OM denkt dat V. ook zaken heeft willen doen met de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Hij heeft gebeld en gemaild met VAE-ambassades in Den Haag en Bonn. Alleen in Bonn was een militair attaché van de VAE.

Een container met spullen van V., waaronder documenten, CD's en DVD's, is begin dit jaar in Dubai aangekomen en teruggehaald door justitie.