HARDERWIJK - Orka Morgan is onder politiebegeleiding onderweg naar haar nieuwe onderkomen in Loro Parque op Tenerife.

De vrachtwagen met de container waarin het enorme dier de reis maakt is dinsdag om half 10 vertrokken bij het Dolfinarium in Harderwijk. Rond 11 uur kwam hij aan op Schiphol.

Morgan verbleef ruim 17 maanden in het Dolfinarium. De orka wordt op Schiphol op een dieplader met tillift in een vliegtuig geschoven. Onderweg zijn verzorgers en een dierenarts bij het zeezoogdier.

Het transport van Morgan werd begeleid door politie op motoren, in busjes en in gewone auto's. De politie zorgde voor vrije doorgang voor het transport, want het is de bedoeling dat de stoet onderweg niet hoeft te stoppen.

Op Schiphol zijn alle voorzieningen getroffen om Morgan zo snel mogelijk in de lucht te krijgen, maar het dier moet wel eerst door de douane, aldus het Dolfinarium.

1200 kilo

Morgen werd 's ochtends aan een hijskraan gewogen en weegt 1200 kilo. Toen de orka ruim 17 maanden geleden uit de Waddenzee werd gevist, woog ze nog maar 400 kilo.

Morgan ondergaat de verhuisoperatie ''vrolijk, rustig en kalm", constateerde zeebioloog Brad Andrews, president-directeur van SeaWorld Parks. ''Wij mensen maken ons meer zorgen dan zij. Ze ligt heerlijk in haar hangmat'', aldus Andrews.

Actievoerders

In Harderwijk geldt een noodverordening om actievoerders die het transport tegen zouden willen houden aan te kunnen pakken.

Het is niet bekend of er plannen zijn om de verhuizing van Morgan te saboteren. Eerder zeiden dierenactivisten dat zij dat niet van plan waren, omdat de orka daaronder zou lijden.

Het transport van Morgan lijkt dinsdag inderdaad ongestoord te verlopen. Bij het Dolfinarium zijn nog geen actievoerders gezien.

Hangmat

Morgan legde de reis naar Schiphol af in hangmat in een speciale container. Per vrachtwagen werd zij naar het vliegveld gebracht, waar een transporttoestel klaarstond om het zeezoogdier te vervoeren. Er kwam een hijskraan aan te pas om het enorme dier uit haar bassin te tillen en in de hangmat te plaatsen.

De hangmat werd in een speciaal gebouwde, half met water gevulde container gehangen, waarin Morgan de reis maakt. Er zijn voortdurend verzorgers en een dierenarts bij het dier in de container.

Een dieplader met tillift schoof Morgan in een transportvliegtuig. Het toestel zal veel langzamer dan gewoonlijk stijgen en dalen om turbulentie en schokken zo veel mogelijk te voorkomen. Vertrouwde stemmen van verzorgers moeten Morgan op haar gemak stellen.

Ook op Tenerife zijn alle voorzieningen getroffen om Morgan zo snel mogelijk naar het orkapark te brengen.

Ervaring

Volgens zeebiologen van de Wageningen Universiteit kan de orka de reis heel goed aan. ''Dierentuinen vervoeren dagelijks allerlei beesten over de hele wereld. Daar is veel ervaring mee en het gaat eigenlijk altijd goed'', aldus één van hen.

Soortgenoten

Volgens het Dolfinarium is Loro Parque het modernste zeezoogdierenpark ter wereld. Vijf soortgenoten wachten op Morgan, die 17 maanden geleden ernstig verzwakt uit de Waddenzee werd gevist.

Volgens het Dolfinarium kan de orka zichzelf niet meer in het wild redden. Dierenbeschermers, verenigd in de Orka Coalitie, wilden dat het zoogdier terug zou keren naar mogelijke familieleden voor de kust van Noorwegen.