GRONINGEN - Honderden studenten van de Pabo van de Hanzehogeschool in Groningen zijn zonder een tentamen te maken met een voldoende naar huis gestuurd.

De reden is dat er geen surveillanten waren. Dat meldde de Groninger Studentenbond (GSb) maandag. Het ging om een zogeheten voortgangstoets. Het halen van zo'n toets is noodzakelijk voor de studievoortgang.

Om te voorkomen dat studenten een blokkade zouden oplopen, besloot de examencommissie volgens de GSb dat het tentamen niet werd afgenomen en dat iedere student automatisch een voldoende kreeg.

De Hanzehogeschool Groningen verzet zich tegen de lezing van de GSb. Een woordvoerster erkende dat de toets door ''een fout'' niet doorging, maar van een gemist tentamen is volgens haar geen sprake. Het ging volgens de hogeschool om een zogenoemde diagnostische toets. Ook stuurde de opleiding volgens de zegsvrouw geen ''honderden'' studenten naar huis, maar 102.

Nieuwe datum

De GSb vindt dat de Hanzehogeschool een nieuwe datum moet inplannen voor de toets. ''Als een opleiding lukraak voldoendes uitdeelt, leidt dat onherroepelijk tot een daling van onderwijskwaliteit. Zeker als het gaat om een tentamen als een voortgangstoets, die de ontwikkeling van studenten moet aantonen'', zegt voorzitter Marlinde Gras.

De hogeschool laat weten de zaak te onderzoeken en daarna ''met een passende oplossing te komen voor de betrokken studenten''.

Onderzoek

De studentenbonden ISO en LSVB willen dat de Inspectie voor het Onderwijs een onderzoek instelt naar het incident bij de Hanzehogeschool.

''Dit incident toont aan dat hogescholen tegenwoordig veel meer bezig zijn met de snelheid van het afstuderen van hun studenten dan met de kwaliteit van het onderwijs’’, stelt een zegsman van het ISO. ''Het is waanzin dat de bezuinigingsdrift van het kabinet dit soort besluiten tot gevolg heeft.’’

Te gek voor woorden

Ook de LSVB noemt het ''te gek voor woorden dat juist de examencommissie de onderwijskwaliteit hiermee enorm onder druk zet’’.

De Inspectie voor het Onderwijs liet maandagavond weten navraag te gaan doen bij de Hanzehogeschool over het incident. Regeringspartij CDA wil dinsdag in het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer opheldering vragen over de kwestie.