ZEIST - De herfst heeft de natte zomer dit jaar goedgemaakt. Hoewel er enkel koude periodes waren en er een tijdje flink wat mist was, waren september, oktober en november zonniger dan normaal.

Daarnaast was het vooral droog. Dat blijkt maandag uit gegevens van weeronline.nl.

In november viel er alleen aan het begin en eind van de maand neerslag van betekenis. Daar tussenin bleef het droog.

Daarmee eindigde november 2011 als de droogste elfde maand van het jaar sinds 1906.

Volgens de meteorologen loopt de herfst van 1 september tot en met 30 november. De astronomische herfst loopt dit jaar van 23 september 11.05 uur tot 22 december 06.30 uur.

Zonneschijn

Weeronline.nl telde 404 zonuren tegen 320 normaal. Daarmee belandt deze herfst op de vierde plaats wat betreft zonneschijn. Het record staat op 445 uur zon. Dat werd in 1959 behaald. Die herfst was de droogste sinds de metingen in 1906 begonnen.

Het was niet eerlijk verdeeld. Het noorden van Nederland kreeg minder zon dan andere delen; het gebied had veel last van de hardnekkige mist in november. Het zuiden baadde juist in veel meer zon dan normaal.

Zomerse dagen

De gemiddelde temperatuur kwam deze herfst uit op 11,3 graden, tegen 10,6 normaal. Het jaargetijde telde 6 zomerse en 18 warme dagen, tegen respectievelijk 2 en 12 normaal gemiddeld. Eind september begon een periode met mooi nazomerweer. Begin oktober waren er twee zomerse dagen met temperaturen boven de 25 graden.

De eerste oktober was met 26 graden nog nooit zo warm. Aan deze oktober gingen slechts vier andere met zomerse dagen vooraf. De zomer kende slechts 7 zomerse dagen. De vierde november was met 18,34 graden de warmste sinds 1906. Het aantal vorstdagen lag in de herfst met 8 tegen 7 iets hoger dan gemiddeld. Het vroor in het midden van november.

Het was niet alleen droog, zonnig en warm, herfst 2011 was ook rustig. Doordat het af en toe ook heel vochtig was, ontstond hardnekkige mist doordat het nauwelijks waaide.

Bekijk herfstfoto's op NUfoto

Lees alles over het weer op onze weerpagina.