AMSTERDAM – Wegens het transport van orka Morgan naar Tenerife is maandag in Harderwijk een noodverordening ingesteld.

Dit heeft de burgemeester van Harderwijk besloten wegens angst voor protesten van tegenstanders van het transport, zo meldt de NOS. Dit zou volgens de gemeente kunnen leiden tot confrontaties tussen tegenstanders en de politie.

Bij het Dolfinarium in Harderwijk wordt al een paar dagen gedemonstreerd tegen het vervoer van Morgan naar een zeedierenpark in Tenerife.

Losgelaten

Wegens de vrees voor protesten is niet bekend gemaakt wanneer het dier precies zal worden vervoerd. Het Dolfinarium wacht op de afronding van de laatste details. De actiegroep Orka Coalitie is erop tegen dat de orka wordt geplaatst in een park in Tenerife en wilde dat het dier werd losgelaten in open zee. De rechter besliste echter anders.

De afkondiging van de verordening is niet gedaan op verzoek van het Dolfinarium. Het besluit van de burgemeester maakt het makkelijker om mogelijke actievoerders van de openbare weg te verwijderen.

Oefenen

Medewerkers van het Dolfinarium hebben de afgelopen weken met Morgan de verhuizing naar Tenerife geoefend, zo werd vorige week al bekend gemaakt. De vrouwtjesorka is de afgelopen weken 16 keer uit haar bassin gehaald om alvast te wennen aan andere omstandigheden.

Ervaring

''Het vervoeren van zeezoogdieren is een complexe onderneming, maar het zeedierenpark heeft er ervaring mee'', aldus dierverzorger Steve. Hij en andere verzorgers blijven gedurende het hele transport bij Morgan om het dier zo veel mogelijk op haar gemak te stellen. In totaal reizen 20 orkaspecialisten, onder wie een dierenarts, met het enorme dier mee naar Tenerife.
Morgan reist per vliegtuig.

''Het vliegtuig waarmee Morgan reist, zal veel langzamer dan normaal stijgen en landen om turbulentie en schokken te voorkomen. Alles is geregeld om Morgan zo stressvrij mogelijk naar Loro Parque te brengen. Ook op Tenerife komt iedereen in actie zodra Morgan aan haar reis begint'', zo verklaarde een woordvoerder van het Dolfinarium vorige week.