DEN HELDER - De harde wind en de hoge waterstand lijken zondag vooralsnog niet hebben geleid tot grote problemen.

Bekijk lezersfoto's van het herfstweer

De Stormvloedwaarschuwingsdienst (SVSD) gaf een waarschuwing voor hoog water voor Den Helder, Harlingen en Delfzijl.

's Ochtends waaide het nog wel wat en viel er een flinke druppel regen. Het KNMI meldde eerder kans op windstoten in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Drenthe en Groningen, maar tegen een uur of vier zwakte de wind weer af.

Veerdienst TESO waarschuwde de hele dag dat het veer mogelijk in de loop van de avond niet meer zou varen tussen Texel en Den Helder in verband met het hoge water. Ook dat was om kwart over negen vooralsnog niet het geval.

Bij Den Helder stond zondagavond rond 21 uur het water op een stand van 2,08 meter boven NAP. De SVSD gaf voor Vlissingen en Hoek van Holland een voorwaarschuwing. Hoek van Holland haalde een stand van 2,03 (om 15.40 uur), Vlissingen een stand van 2,97 (om 15.10 uur). Harlingen en Delfzijl moeten respectievelijk rekening houden met 2,9 en 3,4 meter boven NAP.

Gewone getij

Dergelijke waterstanden komen maar eens in de twee jaar voor. De hoge waterstand wordt veroorzaakt door het gewone getij (vloed) in combinatie met hoge windsnelheden boven de Noordzee, veroorzaakt door een storm bij Noorwegen.

Grote zorgen hoeven mensen zich echter niet te maken. Nederlandse waterkeringen kunnen stormen aan die eens in de 10.000 jaar voorkomen. De waarschuwing betekent onder meer dat waterkeringen worden gesloten. De SVSD blijft de waterstandsverwachtingen langs de Nederlandse kust in de gaten houden.

Stormschade

Brandweer- en politiekorpsen in de regio’s Noord-Holland Noord, Kennemerland, Amsterdam, Flevoland en Groningen kregen slechts een handvol meldingen van stormschade. In Haarlem moest een plat dak verzwaard worden omdat het dreigde los te waaien en in Stadskanaal waaiden enkele planken van een steiger. Ook de luchthaven Schiphol heeft nauwelijks last van de wind gehad.

Harde wind in Nederland