DEN HELDER - Het noorden van het land moet zondag rekening houden met hoog water.

De Stormvloedwaarschuwingsdienst (SVSD) heeft daarvoor een officiële waarschuwing gegeven voor Den Helder, Harlingen en Delfzijl. Ook moeten vooral de kustprovincies rekening houden met harde windstoten, zo meldde een woordvoerster van het KNMI.

De SVSD verwacht bij Den Helder rond 22 uur een waterstand van 2,2 meter boven NAP. Harlingen en Delfzijl moeten respectievelijk rekening houden met 2,9 en 3,4 meter boven NAP. De SVSD heeft voor Vlissingen en Hoek van Holland een voorwaarschuwing gegeven.

Waterkeringen

Dergelijke waterstanden komen maar eens in de 2 jaar voor, zo meldde een woordvoerder. De hoge waterstand wordt veroorzaakt door het gewone getij (vloed) in combinatie met hoge windsnelheden boven de Noordzee, veroorzaakt door een storm bij Noorwegen. Grote zorgen hoeven mensen zich echter niet te maken.

Nederlandse waterkeringen kunnen stormen aan die eens in de 10.000 jaar voorkomen. De waarschuwing betekent onder meer dat waterkeringen worden gesloten. De SVSD blijft de waterstandsverwachtingen langs de Nederlandse kust in de gaten houden.

KNMI

Het KNMI waarschuwt zondag voor windstoten in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland, Drenthe en Groningen. Volgens het weersinstituut kunnen vooral aan de kust windstoten van 75 tot 85 kilometer per uur worden gemeten.

Vooral mensen die met grote voertuigen de weg op gaan of mensen op binnenwateren moeten daarmee rekening houden. ''Maar mensen moeten dat vooral zelf inschatten'', aldus een zegsvrouw. De wind zwakt in de loop van de middag weer af. ''Maar dat staat los van de hoge waterstanden.''

Veerdienst

Veerdienst TESO waarschuwt dat mogelijk vanaf 18.30 uur niet meer wordt gevaren tussen Texel en Den Helder in verband met het hoge water.

De wind lijkt vooralsnog niet tot veel overlast te leiden. Brandweer- en politiekorpsen in de regio’s Noord-Holland Noord, Kennemerland, Amsterdam, Flevoland en Groningen kregen slechts een handvol meldingen van stormschade.

In Haarlem moest een plat dak verzwaard worden omdat het dreigde los te waaien en in Stadskanaal waaiden enkele planken van een steiger. Ook de luchthaven Schiphol heeft nauwelijks last.

Harde wind in Nederland