DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft zaterdagmiddag bevestigd dat in Mali een Nederlander is ontvoerd. Het gaat om een man, aldus een woordvoerder.

Het ministerie kon zaterdag verder niet op de kwestie ingaan.

''In het belang van de betrokken mensen doen we in dit soort zaken nooit mededelingen'', aldus de zegsman.

Volgens het NRC Handelsblad is de vrouw van de ontvoerde man op het nippertje ontsnapt. Ze verschool zich in een tent

De Nederlandse man werd meegenomen, maar zijn vrouw zou erin geslaagd zijn om naar de binnenplaats van de hotelcamping te vluchten. Waar de vrouw nu is en hoe het met haar gaat, is niet duidelijk.

Gewapende mannen hebben vrijdag in het centrum van de stad Timboektoe in Mali drie toeristen ontvoerd en een vierde gedood.

Overvallers

De overvallers voerden een Nederlander, een Zweed en een man die zowel een Brits als een Zuid-Afrikaans paspoort heeft, met zich mee. Ze vermoordden een Duitser die zich tegen hen verzette, berichten de plaatselijke autoriteiten.

De vier zaten volgende plaatselijke autoriteiten in een restaurant op een centraal gelegen plein van deze oude stad van 55.000 inwoners, circa 750 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bamako.

Evacuëren

De regering heeft een vliegtuig gestuurd om toeristen uit Timboektoe te evacuëren. Er zijn al tien toeristen uit de stad geëvacueerd en zaterdag vliegen er meer van Timboektoe naar Bamako.

Franse militaire helikopters helpen ondertussen bij het zoeken naar twee Fransen die donderdag uit hun hotel in Hombori, 200 kilometer ten zuidoosten van Timboektoe, werden ontvoerd.

Gevaarlijk

Door talrijke ontvoeringen zijn Mauritanië, Mali en Niger gevaarlijk voor toeristen. De meeste ontvoeringen worden toegeschreven aan de bende die zich al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) noemt.

De AQIM houdt ook vier Fransen vast die in september 2010 in Niger werden ontvoerd. De beweging pleegt vanuit bases in de Saharawoestijn overvallen en ontvoeringen en houdt zich ook bezig met de smokkel van wapens en drugs in de onherbergzame regio.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt in Mali alle reizen naar de grensstreek met Mauritanië.

Dat wil zeggen ten noorden van de denkbeeldige lijn Gogui-Nioro-Nara-Lere-Niafunké-Niger rivier tot aan de grens met Niger, oftewel de administratieve regio’s Timboektoe, Kidal en Gao en het uiterste noorden van de regio’s Séqou en Koulikoro. Dit advies geldt ook voor de steden Timboektoe en Kidal.

Dat staat zaterdag op de site van het ministerie.

Het ministerie ontraadt verder alle niet-essentiële reizen naar de regio Mopti, inclusief Mopti, Djenné, Sevaré en Dogon (Bankass en Bandiagara).

Voor het grensgebied rondom Kayes wordt aangeraden extra waakzaamheid te betrachten.