AMSTERDAM - Een krappe meerderheid van de Nederlanders (52 procent) vindt niet dat tankstations alcohol zouden moeten verkopen.

Dat blijkt vrijdag uit een peiling van Maurice de Hond. 59 procent vindt wel dat in wegrestaurants bier en wijn verkocht moet kunnen worden.

Het is voor tankstations sinds 2000 verboden om alcohol te verkopen. Donderdag kwamen vijf tankstations in actie tegen het verbod door toch bier te verkopen.

Ze zeggen veel omzet mis te lopen door het verbod en vinden dat ze worden benadeeld ten opzichte van wegrestaurants en supermarkten.

Boete

De tankstations stopten nog dezelfde dag met de verkoop van het bier toen de Voedsel en Waren Autoriteit een boete had uitgedeeld. Daar was het de tankstations ook om te doen, omdat ze nu de rechtsgang kunnen maken.

Van de ondervraagden vindt 57 procent het een goed idee van de tankstations om op die manier de rechter een uitspraak te laten doen over de wet.

Onwenselijk

De wens van de tankstations om weer alcohol te gaan verkopen viel ook slecht in de Tweede Kamer. Een meerderheid is tegen het plan en enkele partijen willen dat het kabinet ingrijpt. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) noemde het 'zeer onwenselijk' als tankstations weer alcohol gaan verkopen.