OUDENAARDE - Een rechtszaak in het Belgische Oudenaarde kan opheldering verschaffen in de opzienbarende zaak rond baby Donna.

Alle zes hoofdrolspelers zullen voor de rechter moeten verschijnen. Een datum is nog niet vastgesteld aldus een woordvoerder van de Belgische justitie vrijdag.

Baby Donna groeit op bij een Nederlands echtpaar uit Leusden. Zij hadden het meisje kort na de geboorte in 2005 van een Belgische draagmoeder gekocht, naar verluidt voor 5000 euro.

Die vrouw was bevrucht door de man van een Belgische echtpaar dat op die manier zijn kinderwens in vervulling hoopte te zien gaan. De draagmoeder beweerde tegen deze wensouders dat zij een miskraam had gehad.

Mensonwaardig

Het vijftal en de echtgenoot van de draagmoeder worden vervolgd omdat zij het kindje ''mensonwaardig'' zouden hebben behandeld. Zij moeten rekening houden met een celstraf tot twee jaar en een geldboete.

De biologische vader en zijn ex-vrouw zijn verbolgen dat zij alsnog worden vervolgd. Eerder was al besloten de overige vier betrokkenen aan te pakken.

De wensouders vinden de vervolging absurd en onbegrijpelijk. ''Ik heb mijn kind, mijn eigen vlees en bloed nooit mogen zien'', klaagde de biologische vader Bart Philtjens vrijdag in de krant Het Laatste Nieuws.

Hij en zijn toenmalige vrouw gingen destijds vol vertrouwen in op het aanbod van de draagmoeder om 'hun' kind ter wereld te brengen. Philtjens voert nog steeds een juridische strijd om in ieder geval bezoekrecht te krijgen.

De rechtbank in Utrecht bepaalde in 2009 dat Donna bij haar Nederlandse ouders mag blijven.