DE BILT - November 2011 is een van de droogste en mogelijk zelfs de droogste november in de 'meetreeks' die in 1906 begon.

Dat laat het KNMI vrijdag weten, met nog vijf novemberdagen voor de boeg.

Afgelopen weken bleef het vrijwel droog. Een hogedrukgebied boven het oosten van Europa en de daarmee samenhangende droge zuidoostelijke wind waren daarvan de oorzaak.

Dat een hogedrukgebied in november zo lang blijft 'leven' is uitzonderlijk, aldus het KNMI. Het hogedrukgebied vormde een blokkade voor depressies.

4 millimeter

Tot nu toe is er in Nederland deze maand maar 4 millimeter neerslag gevallen, volgens weeronline.nl. Dat is vooral te 'danken' aan buien op 1 november. Volgens weeronline.nl komt er de komende dagen in totaal nog ongeveer 10 mm bij.

Na een natte zomer viel er ook in de tweede helft van oktober weinig neerslag. In de hele tiende maand van het jaar viel 69 millimeter tegen 83 millimeter gemiddeld. September was ook al droger dan 'normaal' met 65 mm tegen 78 mm, aldus het KNMI.

Gemiddeld valt er in november zo'n 80 millimeter neerslag.

Europa

Het was niet alleen in Nederland droog. Voor een groot deel van Europa gold hetzelfde. De huidige lage afvoer van de Rijn is echter niet alleen het gevolg van het gebrek aan neerslag, maar ook van de lage grondwaterstand in het stroomgebied. De grondwaterstand is, ondanks de natte zomer, nog niet hersteld van de extreme droogte in het voorjaar, aldus het KNMI.

De droogte heeft ook gevolgen voor de wintersport. In de Alpen zijn de pistes nog bijna overal groen. Dat laatste geldt ook voor het noorden van Scandinavië, al was het daar juist erg nat in november. Het hogedrukgebied zorgde voor hoge temperaturen in het gebied. Daardoor ligt er nog geen sneeuw.

Herfstweer november