ALPHEN AAN DEN RIJN - Het optreden van politie en andere hulpverlening zoals ambulancediensten tijdens en na het fatale schietdrama in Alphen aan den Rijn, is snel, doeltreffend en professioneel verlopen.

De eerste eenheden waren snel ter plaatse bij het bloedbad dat Tristan van der Vlis op 9 april in winkelcentrum De Ridderhof aanrichtte.

Dit blijkt uit een onderzoek dat de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) heeft gedaan naar de hulpverlening bij dit drama.

Dat werd vrijdag gepresenteerd. Van der Vlis doodde destijds zes mensen en tot slot ook zichzelf. Een groot aantal mensen raakte gewond door zijn kogelregen.

Op en rond de plaats van de schietpartij werd doeltreffend opgetreden door snel een veilige, afgezette omgeving te creëren en hulpverlening te bieden aan de slachtoffers, constateert de IOOV verder. De hulpverlening verliep doelgericht en het optreden van de diensten van de gemeente Alphen aan den Rijn was betrokken, concludeert de inspectie.

Ontregeld

Wel raakte de interne bedrijfsvoering van de gemeente op bepaalde punten ontregeld. Ook kwam de directe psychische hulpverlening van de gezamenlijke hulpdiensten niet op tijd tot stand. Later is dat wel goed gegaan, rapporteert de inspectie.

Een ander probleem was het beschikbaar krijgen van informatie over de slachtoffers. Net als bij eerdere grote incidenten ontbreken hiervoor nog steeds sluitende afspraken tussen ziekenhuizen, regionale crisisorganisaties en het Openbaar Ministerie, stelt de IOOV vast.

''De inspectie constateerde al eerder dat het verschaffen van slachtofferinformatie door ziekenhuizen naar een crisisorganisatie over het algemeen stroef verloopt.''

Afspraken

In het rapport van de IOOV over de fatale aanslag op Koninginnedag 2009 in Apeldoorn door Karst T. constateerde de inspectie hetzelfde probleem en drong toen bij het Veiligheidsberaad, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Ambulancezorg Nederland en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen aan op heldere afspraken met elkaar.

Nu benadrukt het IOOV: ''Deze moeten worden opgenomen in een landelijk protocol. Dit bestaat tot op heden niet.''

''Het is niet goed dat we dit steeds weer moeten constateren'', benadrukt het hoofd van de IOOV, Gertjan Bos. Hij zegt er net zo lang op te blijven wijzen, totdat de informatieuitwisseling wel goed is geregeld.

Moeite

Een deel van de nabestaanden en slachtoffers van de fatale schietpartij in Alphen aan den Rijn heeft nog grote moeite met het verwerken van de gebeurtenissen. Dat zei burgemeester Bas Eenhoorn van Alphen aan den Rijn vrijdag bij de presentatie van het rapport van de IOOV.

''Sommigen hebben nog grote moeite om goed te functioneren'', zegt Eenhoorn. ''Er zijn mensen die nog niet kunnen werken door de gevolgen. Nog steeds speelt de vraag: hoe heeft dit kunnen gebeuren?''

Daarom kijken ze uit naar onderzoeken zoals die vandaag zijn gepresenteerd.'' ''De nazorg van nabestaanden en slachtoffers is bij de gemeente daarom van heel groot belang'', benadrukt Eenhoorn. ''We kunnen ze nooit te veel aandacht geven.''

Volgens de burgemeester gaat het met het functioneren van het winkelcentrum De Ridderhof waar dader Tristan van der Vlis zes mensen en zichzelf op 9 april doodschoot, weer ''de goede kant op''.

Lees alles over dit onderwerp in ons nieuwsdossier