DEN HAAG - De commissie-Samson gaat ook onderzoek doen naar plegers van seksueel misbruik daardoor loopt het onderzoek vertraging op.

Dat maakte een woordvoerder van de commissie vrijdag bekend. Tot nu toe was het onderzoek uitsluitend gericht op de slachtoffers.

De commissie zal naar verwachting pas na volgende zomer rapporteren, in plaats van voor de zomer. Dat komt omdat nu ook de plegers bestudeerd worden, maar ook omdat het onderzoek bij de instellingen voor jeugdzorg vertraging heeft opgelopen.

Een aantal instellingen hebben bezwaren gemaakt. Ze vrezen dat de vragenlijsten te veel leed oprakelen en dat de privacy van de slachtoffers in het geding was.

Positief advies

Traumadeskundigen hebben naar aanleiding van de bezwaren de manier van onderzoek en de nazorg bestudeerd en hebben op basis hiervan een positief advies uitgebracht: het onderzoek kan worden uitgevoerd.

De commissie-Samson zegt nu te rekenen op de volledige medewerking van de jeugdzorginstellingen.

Meldingen

Inmiddels heeft de commissie 625 meldingen binnengekregen, 58 daarvan zijn overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM) , dat bestudeert of er strafbare feiten gepleegd zijn.

Hierdoor zijn onder meer 3 mensen veroordeeld, is 1 persoon vrijgesproken, worden 8 zaken niet verder vervolgd en zijn er nog 10 in onderzoek.