AMSTERDAM - Geweld tegen leraren moet veel zwaarder worden bestraft. Ouders verdedigen hun kind nu veel te vaak. Dat zegt Wim Kuiper, voorzitter van de Besturenraad, vrijdag in de Volkskrant.

"Het probleem groeit. Volgens twee derde van de schoolleiders is het onaangepast gedrag de afgelopen vijftien jaar duidelijk toegenomen.''

''En ouders kiezen nu veel vaker direct voor hun kind, wat het ook heeft gedaan", licht Kuiper van de belangenorganisatie van christelijk onderwijs toe naar aanleiding van een incident op het Anna van Rijn College in Nieuwegein.

Een adjunct-directeur van de school werd begin november in de cel gezet nadat een leerling aangifte tegen hem had gedaan van mishandeling. De jongen was hardhandig uit de klas gezet door de directeur. Op het politieoptreden werd met onbegrip gereageerd.

Ambulancebroeders

Kuiper vindt dat leerlingen hard moet worden aangepakt, zoals dat nu ook gebeurt bij geweld tegen ambulancebroeders en agenten. "Politiek en samenleving moeten veel nadrukkelijker achter scholen gaan staan", zegt hij. "En scholen moeten weer durven optreden tegen geweld. Dat hebben ze de laatste jaren misschien te weinig gedaan."

Uit een peiling van de Besturenraad onder schoolleiders blijkt dat 68 procent van de respondenten stelt dat geweld tegen leraren vaker voorkomt, dan wordt gedacht. Veel schoolleiders zijn echter huiverig om met incidenten naar buiten te komen.