WILLEMSTAD - De Curaçaose regering laat de integriteit en de deugdelijkheid van bestuur op het eiland onderzoeken. 

Daarvoor is de organisatie Transparency International aangeschreven, zo maakte premier Gerrit Schotte donderdagmiddag bekend.

De regering-Schotte ligt onder vuur nadat Paul Rosenmöller in een onderzoeksrapport twee maanden geleden vraagtekens had gezet bij de integriteit van enkele ministers, waaronder Schotte. Ook is er veel kritiek op de screening van enkele ministers.

Regeerakkoord

De Curaçaose premier ontkende donderdag echter dat het grootschalige onderzoek iets met de commissie-Rosenmöller heeft te maken.

''Al in het regeerakkoord van oktober 2010 hebben we aangegeven dat er een dergelijk onderzoek moet komen. We voeren eigen beleid uit”, aldus Schotte. ''De screening is al lang afgerond en het rapport van de commissie-Rosenmöller hebben we naast ons neergelegd, we doen er niets mee.”

Volgens de minister-president heeft hij dit standpunt vorige week ook aan minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Piet Hein Donner gemeld. Het onderzoek van Transparency International start begin 2012 en duurt enkele maanden.

Onvoldoende

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt het onderzoek dat Schotte heeft aangekondigd onvoldoende. Volgens de Kame rkan er alleen een einde komen aan de beschuldigingen over corruptie door onderzoek naar individuele ministers.

Dat stellen de oppositiepartijen SP en GroenLinks en de regeringspartijen VVD en CDA. Schotte zei donderdag aan dat Transparency International het onderzoek, dat al bij het aantreden van zijn kabinet was aangekondigd, gaat uitvoeren.

''Het is een mooie truc, maar hier is Transparency International niet voor bedoeld'', zei SP-Kamerlid Ronald van Raak. Het bureau heeft volgens hem niet de middelen en niet de bevoegdheid voor zo'n onderzoek. Hij wil een onderzoek door de AIVD en de Nationale Recherche. ''Nederland is en blijft verantwoordelijk voor goed bestuur op Curaçao.''

Beperkingen

Ook Ineke van Gent (GroenLinks) vindt een onderzoek waarbij individuele bestuurders buiten schot blijven onvoldoende. ''Het onderzoek moet plaatsvinden zonder beperkingen vooraf. Het lijkt nu een truc om van het gezeur af te zijn.'' Van Gent wil dinsdag in het vragenuurtje in de Kamer opheldering van minister Piet Hein Donner, verantwoordelijk voor de koninkrijksrelaties.

VVD-Kamerlid André Bosman vindt dat Curaçao er verstandig aan zou doen om de onderzoekers ook te laten kijken naar individuele ministers.Schotte en zijn ministers hebben alle beschuldigingen over corruptie steeds ontkend.

''Als je in een onderzoek iets uitsluit, geef je meer aanleiding tot discussie dan tot rust.'' Ook CDA-Kamerlid Bas Jan van Bochove spreekt van ''een stap'' van Schotte, maar noemt die onvoldoende.

De integriteit van het bestuur op Curaçao staat ook al maanden op de agenda van de Rijksministerraad, waarin de gevolmachtigd ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten vergaderen met ministers uit het Nederlandse kabinet. De Rijksministerraad kwam vrijdag om 10.00 uur bijeen.