DEN HAAG - Herman Bolhaar, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), wil dat officieren van justitie meer voor waarheidsvinding gaan dan voor de winst.

Bolhaar, voorzitter van het college van procureurs-generaal van het OM, zei dat donderdag in een interview met tv-rubriek EenVandaag.

Met die instelling zouden gerechtelijke dwalingen beter voorkomen kunnen worden.''Een rechtszaal is geen voetbalveld. Het gaat daar niet om winnen of verliezen. Het gaat om een integere zoektocht naar de waarheid'', aldus Bolhaar.

Dit betekent volgens Bolhaar dat een aanklager in de rechtszaal om vrijspraak moet durven vragen als hij vindt dat er onvoldoende bewijs is tegen een verdachte. ''Je moet blijven toetsen of wat er ten laste is gelegd, de toets der kritiek kan doorstaan.''

OM'ers moeten hun vakkennis bijhouden, een open onderzoekshouding hebben en een kritische blik. Een bekennende verdachte moet bijvoorbeeld niet worden overgewaardeerd, aldus Bolhaar; ondanks dat iemand zegt dat hij een bepaald misdrijf heeft begaan, moet het OM goed onderzoek blijven doen.