AMSTERDAM - Het proces tegen Joran van der Sloot gaat op 5 januari van start.  

Dat bevestigt donderdag een medewerker van Edward Alvarez, de advocaat van de familie van de omgekomen Stephany Flores, na een bericht in de Peruaans krant El Comercio.

De voorlopige hechtenis van Van der Sloot is met achttien maanden verlengd, meldt de medewerker van Alvarez verder.

Moord

Maandag werd bekend dat de hoogste openbaar aanklager de aanklacht tegen Van der Sloot heeft bekrachtigd. Van der Sloot wordt vervolgd voor moord op de 21-jarige Flores op 30 mei 2010, gevolgd door roof. Hij wacht al bijna achttien maanden op zijn proces.

De Nederlander hangt dertig jaar cel boven het hoofd. Verwacht wordt dat het proces twee tot vier maanden duurt.

De advocaat van Van der Sloot in de VS, Aldo Cotrina, overweegt volgens El Comercio de Peruaanse staat voor het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten te dagen. Er zouden onregelmatigheden in het politieonderzoek zitten.

Vrijgelaten

De Peruaanse wet schrijft voor dat als zijn proces binnen achttien maanden niet is begonnen, hij moet worden vrijgelaten. De strafrechtsdeskundige Giovanna Gismondi uit Peru laat desgevraagd weten dat zij niet verwacht dat dit ook zal gebeuren. "Dat gebeurt in de praktijk nooit", zegt zij.

De advocaat van Van der Sloot in Peru, Jose Jimenez, liet onlangs weten dat hij bij het verstrijken van de termijn aan de rechter zal vragen Van der Sloot vrij te laten. De termijn zou op 4 december aflopen.