DEN HAAG - In het Karadzic-proces voor het Joegoslavië-Tribunaal is donderdag de eerste getuige opgeroepen over de genocide na de val van Srebrenica.

De moslimman overleefde een massa-executie. De getuige wordt voor zijn eigen veiligheid niet aangeduid met zijn echte naam, maar met de code KDZ039.

Het Bosnisch-Servische leger onder leiding van generaal Ratko Mladic veroverde de moslimenclave Srebrenica op 11 juli 1995. President Radovan Karadzic was de politieke baas van Mladic.

KDZ039 vluchtte na de verovering met zijn gezin naar Potocari. In dat gehucht even buiten de stad Srebrenica was het hoofdkwartier gevestigd van Dutchbat. Dat Nederlandse VN-bataljon had de val van de enclave niet kunnen voorkomen. Hij werd gescheiden van zijn gezin, toen de Bosnische Serviërs mannen en vrouwen uit elkaar haalden.

Zonder eten

De getuige werd met een groep van honderden andere veelal oudere of gehandicapte mannen naar Bratunac gebracht, een stadje in de buurt van Srebrenica. De moslims werden zonder eten en drinken vastgehouden. De Bosnische Serviërs sloegen en mishandelden hen; zeker vijf moslimmannen overleden aan hun verwondingen. Een man die protesteerde tegen de omstandigheden, werd meegenomen naar buiten en doodgeschoten.

De mannen van Mladic brachten KDZ039 naar de plaats Orahovac, waar op 14 juli een massa-executie plaatsvond. KDZ039 werd niet dodelijk geraakt, toen de Serviërs het vuur openden. Lijken van andere moslims vielen bovenop hem. Steeds nieuwe groepen moslims kwamen aan in bussen en werden geëxecuteerd.

Kruisverhoor

KDZ039 hield zich stil tot het donker werd en de Serviërs waren vertrokken. Hij slaagde erin een andere overlevende te vinden. Na een dagenlange tocht door de bossen slaagden het tweetal en een derde moslim die zich onderweg bij hen voegde, erin veilig gebied te bereiken.

Terwijl een VN-aanklager zijn verklaring voorlas, sloot KDZ039 herhaaldelijk zijn ogen. Eén keer zuchtte hij diep. Na de koffiepauze moet hij zich onderwerpen aan een kruisverhoor door Karadzic.