AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag een aantal eisen van Peter la S., kroongetuige in het liquidatieproces Passage, afgewezen.

La S. wilde, om zijn eigen verdediging te kunnen voeren, onder meer geld voor te maken kosten en 3 maanden om zich in te lezen in het dossier.

Hij vond geen gehoor bij de rechtbank, die er bij La S. opnieuw tevergeefs op aandrong om zijn raadsman terug te laten keren in de rechtszaal. Advocaat Jan Peter van Schaik staakte zijn juridische bijstand van La S. onlangs omdat hij zich 'gemuilkorfd' voelde.

Van Schaik en zijn cliënt hadden een verweer willen voeren, waarvan de conclusie had moeten zijn dat het Openbaar Ministerie (OM) zijn recht op vervolging had verspeeld, wegens een reeks onrechtmatigheden.

Wat die onrechtmatigheden zijn, mag La S. slechts beperkt in de openbaarheid brengen, omdat hij anders geheimen rond zijn getuigenbescherming zou prijsgeven.

Sterke drank

Donderdag werd duidelijk dat La S. ten tijde van zijn onderhandelingen met het OM, in 2006, dagelijks blowde en sterke drank consumeerde.

Hij zegt dat die gewoontes van invloed zijn geweest op de totstandkoming van zijn afspraken met het OM. Hoe groot die invloed is geweest, bleef onduidelijk.

La S. zorgde al eerder in het proces voor problemen en oponthoud, vooral omdat hij telkens ontevreden bleek met de afspraken die over zijn toekomst zijn gemaakt en door justitie niet zouden worden nagekomen.

Onthullingen

Ook nu is dat weer het geval. La S. heeft gedreigd met onthullingen die een bom onder het hele proces zouden leggen. De getuige zegt hiermee te komen als een voor hem aanvaardbare beschermingsovereenkomst uitblijft.

Of deze overeenkomst er komt, zou binnen enkele weken duidelijk moeten zijn.