ASSEN - De Vereniging Relaties van Gedetineerden en Ex-gedetineerden noemt de proef om burgemeesters een elektronische enkelband te laten dragen, een 'broodjeaapverhaal'.

De werkelijkheid van het elektronisch toezicht wordt hiermee niet juist weergegeven, zegt Ine van der Gugten van de vereniging donderdag.

Woensdag werd bekendgemaakt dat vijf burgemeesters in Noord-Nederland een enkelband gaan dragen om te ervaren hoe het voelt om onder elektronisch toezicht te staan.

''We zijn bang dat de proef een te rooskleurig beeld geeft'', zegt Van der Gugten. ''Burgemeesters worden niet met zwaailichten en machtsvertoon overrompeld als zij met het bandje de regels overtreden. Nee, ik lees dat zij dan worden gebeld."

De vereniging ziet meer in het optekenen van verhalen van mensen die onder elektronisch toezicht staan. ''Dan hoor je dat niet alleen de persoon in kwestie hieronder lijdt, maar ook zijn gezin. En elektronisch toezicht heeft een voorgeschiedenis die niet door deze burgemeesters wordt gevoeld.''