ROTTERDAM - Het openbaar vervoer met tram, bus en metro wordt met ingang van 1 januari duurder.

Het basistarief stijgt van 79 naar 83 cent (5 procent), het kilometertarief gaat met 0,6 cent omhoog van 12,1 naar 12,7 cent. Ook dat komt neer op zo'n 5 procent.

Over deze tariefsverhogingen is landelijk overleg gevoerd tussen decentrale overheden (provincies en stadsregio's) als opdrachtgevers van het ov en de vervoersbedrijven. Dat maakte de stadsregio Rotterdam, waarvan het dagelijks bestuur inmiddels heeft ingestemd met de verhogingen, donderdag bekend.

Landelijk

Het tarief is landelijk vastgesteld, maar verschillende regio's moeten dit officieel goedkeuren. Volgens een woordvoerder is dit echter meer een formaliteit.

"Ik heb geen reden te denken dat een regio de verhoging niet zal goedkeuren", aldus de woordvoerder tegenover NU.nl. "We hebben samen afgesproken dat deze verhoging verantwoord en te verdedigen is."

De stadsregio Den Haag bevestigt het overleg, maar het bestuur zal daar pas op 7 december de tariefsverhoging bespreken. De regio Utrecht heeft de verhoging wel al goedgekeurd. Het kilometertarief ligt daar echter iets lager. In Utrecht gaat het om een stijging van 10,5 naar 11 cent.

De stadsregio Amsterdam was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Tariefsverhoging

De tariefsverhogingen zijn vooral het gevolg van de relatief snel stijgende loonkosten van de vervoersbedrijven en van de met 15 procent gestegen brandstofkosten, aldus de stadsregio Rotterdam.

De aanpassingen van de tarieven kunnen per jaar nogal verschillen. Vorig jaar waren de tariefsverhogingen 1 cent voor het basistarief en 0,1 cent per kilometer, omdat in de periode daarvóór de loonkosten nauwelijks waren gestegen, aldus de stadsregio.