BREDA - De directeur, productieleider en milieucoördinator van Chemie-Pack in Moerdijk zijn verbaasd dat het Openbaar Ministerie opzettelijke brandstichting handhaaft in de dagvaarding voor de eerste openbaar rechtszaak op 9 december over de grote chemiebrand begin dit jaar.

Advocaat Ronald Drenth die met zijn kantoor de drie verdachten bijstaat heeft dat donderdag laten weten.

De drie leidinggevenden zijn verbaasd omdat de rechter in Breda bij de beoordeling van hun voorarrest heeft gezegd dat ze niet als verdachte van brandstichting hadden mogen worden aangemerkt.

''Daar heeft de rechter toen al heel duidelijke taal over gesproken’’, aldus Drenth. De advocaat zegt dat na deze uitspraak van de rechter en de vrijlating van zijn cliënten in juli voor zover nu bekend niks relevants aan het strafdossier is toegevoegd.

Conclusie

De rechter zei destijds dat de conclusie gerechtvaardigd is dat de verwoestende brand bij Chemie-Pack op 5 januari is ontstaan toen een werknemer in de buurt van brandbare stoffen met een gasbrander probeerde een membraanpomp te ontdooien.

De verdachten zijn verbaasd dat zij wel worden vervolgd en de werknemer die volgens het OM de brand met een brander heeft veroorzaakt niet. ''Dat is de omgekeerde wereld.’’

Het Openbaar Ministerie wilde die afweging donderdag nog niet toelichten.

Opvallend

Drenth noemt het opvallend dat ook het faillietverklaarde Chemie-Pack is gedagvaard. ''Bij mijn weten komt dat maar hoogst zelden voor. Het bedrijf is failliet dus wat wil je dan nog?’’, vraag hij zich af.

De curator van Chemie-Pack liet donderdag desgevraagd weten dat hij nog niet heeft besloten of hij namens de schuldeisers verweer wil voeren.

Snelheid

De verdediging van de drie verdachte leidinggevenden is niet blij met de gang van zaken omdat de 38 ordners strafdossier pas begin november zijn ontvangen. ''Opmerkelijk is de snelheid waarmee de zaak nu ineens op zitting moet worden gebracht. Kennelijk heeft het OM haast.’’

Drenth vraagt zich af of hij en zijn kantoorgenoten voldoende tijd hebben om voor de zogenoemde regiezitting op 9 december hun onderzoekswensen te formuleren.