RIJSWIJK - Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat in de week van 12 december een werkdag plat.

De week daarvoor, op 5 december, kunnen reizigers gratis met de tram, bus en metro in de drie grote steden.

Dat heeft bestuurder Eric Vermeulen van de Abvakabo donderdag gemeld na overleg met de gezamenlijke bonden. De bonden roepen hun leden op om gehoor te geven aan de werkonderbreking en de ludieke actie.

Protest

Het wordt de zesde staking dit jaar. Met de acties protesteren de vakbonden tegen de voorgenomen aanbestedingsplannen voor en bezuinigingen op het openbaar vervoer van het kabinet-Rutte.

De vervoerders en hun personeel vrezen dat de maatregelen leiden tot een ernstige verschraling van het openbaar vervoer in de grote steden en veel meer onveiligheid leiden. Ook zullen er vermoedelijk veel ontslagen vallen.

Over de praktische invulling van het gratis reizen op 5 december kan de Abvakabo nog geen uitspraken doen. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk of in de drie grote steden de poortjes voor de ov-chipkaarten voor de metro en de Randstadrail de hele dag open zullen staan. ''Hierover treden wij nog in overleg met de werkgevers'', stelt een zegsman.

Ander vervoersbedrijf

De VVD-fractie in de Haagse gemeenteraad heeft wethouder Peter Smit (verkeer) opgeroepen bij de nieuwe komende staking een ander vervoersbedrijf in te schakelen om de dienstregeling over te nemen. ''De vakbonden zouden juist moeten meedenken in plaats van de hakken in het zand te steken tegen iedere verandering'', stelt een woordvoerder van de liberalen.

Reizersvereniging Rover vindt het een goed plan om reizigers op 5 december gratis met bus, tram en metro te vervoeren in drie grote steden. ''Een leuk sinterklaascadeau, zei een woordvoerder van de reizigersvereniging.

Werkdag

Minder blij zijn ze bij Rover met het plan om het ov een week daarna een werkdag plat te gooien in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. De woordvoerder zegt dat reizigers al te vaak de dupe zijn van de werkonderbrekingen. ''Niet zo fraai en het blijkt dat het uiteindelijk toch niet werkt".

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is eveneens niet blij met de aangekondigde staking. ''Het belet veel mensen naar hun werk te gaan en het levert een strop op voor winkeliers en vergelijkbare bedrijven. En wij kunnen de rekening niet bij de stakers neerleggen'', zei een woordvoerder.

GVB

De vervoersbedrijven in de drie grote steden gaan zich beraden op juridische stappen om de staking te voorkomen. Dit hebben woordvoerders van GVB (Amsterdam), RET (Rotterdam) en HTM (Den Haag) donderdag gezegd in een reactie.

Zij zijn alle drie officieel nog niet door de bonden op de hoogte gesteld van de acties. Zij willen zich daarom na kennisgeving eerst verdiepen in de details van de staking om een afweging te kunnen maken.

''We hebben nog niets concreets gehoord van de vakbonden. Ze moeten eerst met een officiële aanzegging komen. Op basis daarvan kunnen we bepalen wat we wel en niet gaan doen'', aldus de GVB-woordvoerster.