AMSTERDAM - Het cameratoezicht op Robert M., hoofdverdachte in de Amsterdam zedenzaak, wordt overdag opgeheven. ’s Nachts wordt hij nog wel met camera's in de gaten gehouden.

’s Nachts blijft dat toezicht er wel. Dat zei een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie, waaronder de Dienst Justitiële Inrichtingen valt, donderdag.

De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) oordeelde woensdag dat het 24 uurscameratoezicht op Robert M. direct moet stoppen.

De verdachte werd sinds zijn aanhouding op 7 december vorig jaar continu door camera’s in de gaten gehouden en zijn advocaat had gevraagd hier een einde aan te maken. De RSJ gaf hem gelijk, onder meer omdat er geen concrete aanwijzingen zijn dat M. zal proberen zelfmoord te plegen.

Nacht

''We gaan gevolg geven aan de uitspraak'', aldus de woordvoerder van het ministerie. ''Maar we vinden het wel belangrijk om toezicht te blijven uitoefenen. Er zal daarom wel cameratoezicht blijven tijdens de nacht. Overdag is er meer personeel aanwezig om toezicht op andere wijze te houden.’’

M.’s advocaten vochten het steeds verlengen van het cameratoezicht sinds februari aan. Verschillende instanties oordeelden ook dat het verlengen onterecht was. Omdat die uitspraken steeds over periodes in het verleden gingen, bleef het toezicht in de praktijk echter gewoon bestaan. De laatste uitspraak van de RSJ ging over de huidige situatie en maakt daardoor wel een einde aan het 24 uurstoezicht.

Niet blij

M.’s advocaat Tjalling van der Goot liet in een reactie weten ''niet blij'' te zijn dat het cameratoezicht niet helemaal, maar alleen overdag ophoudt. ''Het lijkt erop dat er een nieuwe situatie gecreëerd wordt om de beslissing van de RSJ te omzeilen. Als dat zo is, is dat een kwalijke situatie.’’

Van der Goot vermoedt dat er niets anders opzit dan opnieuw procedures te beginnen om het cameratoezicht ook overdag te beëindigen. ''Zo gek heb ik het nog niet meegemaakt.’’

M. heeft bekend 87 zeer jonge kinderen te hebben misbruikt, onder meer op de Amsterdamse kinderdagverblijven waar hij werkte.